24 березня 2021р. на базі Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького відбувся Регіональний науково-практичний семінар «Гастрономічні тренди нематеріальної культурної спадщини як туристичні ресурси Запорізького краю».

Захід проведено за підтримки департаменту культури, туризму національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації.

Під час зустрічі було зазначено, що стратегічна мета розвитку туризму в Україні полягає у створенні продукту, конкурентоспроможного на світовому ринку, здатного максимально задовольнити туристські потреби населення країни, забезпечити на цій основі комплексний розвиток територій та їх соціально-економічних інтересів за збереження економічної рівноваги та історико-культурної спадщини. Перспективним і одним із найбільш динамічно розвинених сегментів як туристичного, так і ресторанного видів у сучасних умовах можна назвати «гастрономічний туризм». Цей новий вид туризму має більші перспективи розвитку, а організація «гастрономічних турів» сприяє відродженню національних кулінарних традицій.

Важливість гастрономічного туризму полягає у здатності розмежувати ціннісно-смисловий універсум культури окремих народів, і в такому ракурсі він постає як один із засобів активізації крос-культурної комунікації, є проявом міжкультурних контактів і як такий сприяє встановленню багатовекторних комунікаційних зв’язків. Внаслідок різноманітних культурних контактів відбувається обмін ментальними, духовними і матеріальними цінностями, досвідом на міжособистісному, етнічному, державному та загальноцивілізаційному рівнях.

Модераторами заходу були:

– Златова О.Ю. – т.в.о. директора, завідувач КУ «Обласний методичний центр культури і мистецтва» ЗОР;

– Топалова Л.І. – доцент кафедри туризму, економічної географії та краєзнавства Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з презентацією доповіді «Гастрономічний туризм: європейський та український досвід»;

– Френкель І.В. – директор Українського центру культурних досліджень Міністерства культури та інформаційної політики України з презентацією проєкту «Гастроспадщина України: традиції гостинності та культури приготування страв»;

– Арабаджи О.С. – доцент кафедри туризму, економічної географії та краєзнавства Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з презентацією доповіді «Традиції кухні Приазов’я»;

– Ковтун Т.С. – завідувач організаційно-методичного відділу комунального закладу «Приморська централізована клубна система» Приморської міської ради Бердянського району з презентацією проєкту «Чарівна лоза Примор’я»;

– Фоміна О.О. – головний спеціаліст управління культури та молоді Мелітопольської міської ради Запорізької області з презентацією щорічного фестивалю Мелітопольщини «ЧерешнЕво»;

– Глебова Н.І. – доцент кафедри соціології Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з презентацією проєкту «Інтеркультурний фьюжн: модна кухня»

– Марченко О.А. – професор кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з презентацією гастро-проєкту «Смакує по-мелітопольськи…»;

– Левада О.М. – доцент кафедри туризму, економічної географії та краєзнавства Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, член Мелітопольського грецького товариства з майстер-класом із виготовлення грецького листового пирога «Шумуш».

Цікаві та змістовні доповіді, гостинна атмосфера та приємне спілкування спонукали учасників заходу до подальшої співпраці та реалізації нових спільних проєктів.

 

Залишити відповідь