🏛️🇺🇦5 вересня 2024 року у Києві відбулась презентація Cпеціальної доповіді Уповноваженого Верховної ради України з прав людини Дмитра Лубінця щодо дотримання прав національних меншин (спільнот) та корінних народів в умовах збройної агресії рф проти України.

✅🇪🇺Презентація організована спільним проєктом Європейського Союзу та Ради Європи «Підтримка впровадження європейських стандартів щодо боротьби з дискримінацією та прав національних меншин в Україні» та Уповноваженим Верховної ради України з прав людини.

📊☝🏻Метою презентації доповіді є визначення та висвітлення основних тенденцій щодо гарантування та забезпечення прав осіб, що належать до національних меншин (спільнот), корінних народів в умовах тривалої збройної російської агресії, аналіз наслідків збройної агресії для національних меншин (спільнот) щодо порушення їхніх прав шляхом опрацювання статистичної інформації, результатів досліджень, законодавства тощо

💁🏼‍♂️💭До обговорення Спеціальної доповіді долучились:
📌Ерленд Фалк, заступник голови Офісу ради Європи в Україні;
📌Халвард Горсет, голова антидискримінаційного департаменту Ради Європи;
📌Віктор Єланський, Голова державної служби України з етнополітики та свободи совісті;
📌Таміла Ташева, Постійна представниця Президента України в АР Крим;
📌Земфіра Кондур, менеджерка проєктів з анти-дискриминації, національних меншин та ромів, рівності Ради Європи;
📌Ноель Калгун, заступниця керівниці Моніторингової  комісії ООН з прав людини тощо.

🧑🏻‍💼🚀Модерувала захід письменниця та правозахисниця Лариса Денисенко.

🇺🇦👩🏼‍🏫Слід зазначити, що МДПУ імені Богдана Хмельницького другий рік поспіль бере участь у зазначеному проєкті Ради Європи. Науковці університету надали до доповіді результати соціологічних досліджень щодо стану національних спільнот Мелітополя після окупації міста.

‼️🎓Проректорка з науково-педагогічної роботи, зовнішніх зв’язків і стратегічного розвитку Олени Арабаджи та завідувачка кафедри соціології та філософії Людмила Афанасьєва взяли активну участь у презентації Спеціальної доповіді.

🇺🇦🧑🏻‍💼Пані Олена, яка є членкинею Експертної ради з питань національних меншин та корінних народів при Представнику Уповноваженого Верховної ради України, виступила співдоповідачем омбудсмана.