🏛️🇪🇺24 травня 2024 р. у рамках проєкту Erasmus + KA 2 CBHE 101083077 “Universities-Communities: strengthening cooperation” (UNICOM) було проведено Круглий стіл «Виклики для університетів і громад: роль і відповідь Офісів третьої місії в українських університетах».

🎓⭐️Організатором Круглого столу був Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, який є лідером другого робочого пакету.

👩🏼‍💻🇺🇦Модерувала захід проректор з наукової, інноваційної роботита міжнародної співпраці Тетяна Коноваленко.

🗺️‼️У роботі Круглого столу взяли участь представники таких закладів вищої освіти та інституцій:
🔺Університет Генуї (Італія)
🔺Український державний університет імені Михайла Драгоманова
🔺Сумський національний аграрний Університет
🔺Львівський національний університет імені Івана Франка
🔺Харківський національний університет радіоелектроніки
🔺Мелітопольський державний педагогічний університет ім. Богдана Хмельницького
🔺Донецький державний університет внутрішніх справ
🔺Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова
🔺Інститут вищої освіти 🔺Національної академії педагогічних наук України
🔺Українська асоціація викладачів і дослідників європейської інтеграції 
🔺Українська асоціація європейських студій
🔺Міністерство освіти і науки України
🔺Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України
🔺Асоціація нескорених громад.

✅✊🏻Метою заходу було обговорення концепції створення Офісів третьої місії в українських університетах як центрів співпраці з громадами, спрямованої на вирішення проблем регіонального і національного рівнів.

👩🏼‍🎓⭐️Під час зустрічі з вітальним словом до учасників звернулася доцент Університету Генуї, координатора проєкту, Діана Спулбер. Вона також окреслила важливість реалізації третьої місії університетами та поділилась досвідом свого університету щодо співпраці з громадою.

📚💫На заході було представлено деталі проєкту (професор  Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, національного координатора, Мар’я Нестерова), підбито підсумки першого робочого пакету (професор Львівського національного університету імені Івана Франка Оксана Головко-Гавришева) та поінформовано про проведені і заплановані заходи й результати другого пакету (доцент Мелітопольського державного педагогічногоуніверситету імені Богдана Хмельницького Тетяна Коноваленко).

👩🏼‍🎓⭐️Професор Національної академії педагогічних наук України Олена Оржель презентувала візію Стратегії реалізації третьої місії університетів та функціонування відповідних офісів.

✅🚀На заході було презентовано очікування громад від університетів та потенційні шляхи їх співпраці. У цьому напрямі особливо цінними були пропозиції від представниці Асоціації нескорених громад Влади Шмалій.

‼️🎓Важливим орієнтиром для учасників проєкту стали й ідеї, представлені представницями Міністерства освіти і науки України професором Олександрою Лактіоновою та доцентом Мариною Мругою і представницею Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури УкраїниЛюдмилою Святовець.

📋✏️Упродовж спільної дискусії було обговорено проблеми, які можуть бути вирішені у тісній співпраці закладів вищої освіти з громадами, а також те яким чином така співпраця може бути формалізованою й окресленою у рамкових документах.

🇺🇦‼️Жваве обговорення дозволило виокремити нагальні питання, можливі шляхи їх вирішення та перспективу реалізації третьої місії ЗВО в Україні.

⭐️🇪🇺Проєкт Erasmus + KA 2 CBHE 101083077 “Universities-Communities: strengthening cooperation” (UNICOM)виконується за підтримки й співфінансування Європейського Союзу.