Співробітництво з Радою Європи триває!

  • 24 лютого 2024 року до міжнародного Дня рідної мови на базі Creative State of Arsenal (м.Київ), за ініціативи багатокультурної мелітопольської громади та при підтримці проєктів Ради Європи, відбулося засідання інтерактивного круглого столу «Мова єднає!». До заходу доєдналися 135 учасників – представники державних та громадських інституцій, лідери національно-культурних товариств України, науковці, представники медіа, мелітопольці, які тимчасово проживають у Києві та області.
  • З вітальними словами до учасників заходу звернулись Земфіра Кондур, менеджерка проєктів офісу Ради Європи в Україні, Ашот Аванесян, Голова Ради національних спільнот України, Максим Ткаченко, член Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин, Віктор Коврей, начальник відділу співпраці з етнічними спільнотами Державної служби України з етнополітики та свободи совісті.
  • Активну участь в організації та проведенні заходу взяли викладачі Університету: модерувала захід проректор з науково-педагогічної роботи, зовнішніх зв’язків і стратегічного розвитку Олена Арабаджи; методичну та організаційну підтримку здійснювала завідувач кафедри філософії та соціології Людмила Афанасьєва; активну участь у дискусії брала перший проректор Наталя Глебова.
  • На обговорення були винесені актуальні питання державотворчої ролі української мови, навчання української мови в школах національних меншин, мовного законодавства тощо. Відбувся плідний діалог щодо забезпечення права на використання та збереження рідної мови етнічних спільнот України. Було презентовано багаторічний досвід Мелітополя та МДПУ імені Богдана Хмельницького з міжкультурної взаємодії.
  • Паралельно проходив тренінг для мелітопольської молоді «Мова духовний скарб нації. Пізнай себе», працювала виставка малюнків мелітопольської малечі. Активну допомогу у проведенні заходу надавала керівник центру допомоги «Саме тут. Мелітополь-Київ», член президії Асоціації випускників МДПУ імені Богдана Хмельницького Катерина Лещенко.
  • Співробітництво з Радою Європи триває, готується наступний кейс.