Міжнародний День спостережень за весняними міграціями птахівСеред міжнародних Конвенцій, угод і Днів, пов’язаних з охороною природи і тваринного світу (Бонська конвенція, Конвенція про збереження біорізноманіття, Афро-Європейська угода про охорону перелітних птахів та ін.) свята, пов’язані з птахами, займають особливе місце. Щорічно в середині травня відзначається один з них – міжнародний День спостережень за весняними міграціями птахів. У 2020 році цей день присвячений взаємозв’язкам, які встановлюють перелітні птахи між екосистеми різних країн.

У проведенні таких днів традиційно беруть участь викладачі, аспіранти та студенти кафедри екологічної безпеки та раціонального природокористування МДПУ імені Богдана Хмельницького, співробітники Азово-Чорноморської орнітологічної станції, Приазовського національного природного парку, міського краєзнавчого музею, слухачі міських МАН і ЦЕНТУМа.

Птахи виявилися прекрасними індикаторами кліматичних і погодних явищ. На 2-3 тижні раніше, ніж звичайно, в нашому місті з’явилися сільські і міські ластівки, чорні серпокрильці, вивільга, сірі і малі мухоловки. Дані щодо весняних міграцій збиралися за місцем проживання спостерігачів, в своїх рідних місцях на великій території регіону. Отримані дані використовуються при написанні наукових статей, курсових і дипломних робіт тощо. І вже цьогорічні данні були озвучені студентами-біологами під час презентацій на онлайн-захистах курсових робіт із зоології. Також були зібрані додаткові дані щодо використання птахами пластика при будівництві гнізд (у лелеки білого, горлиці садової, шпака, горобця хатнього). Отримані фено-дати за термінами прильоту модельних видів (білий лелека, зозуля, бджолоїдка, біла плиска, шпак, сільська ластівка) увійшли до Бази даних і електронні мапи міграцій птахів для території України, стануть надбанням науки.

Інформацію підготували О.І.Кошелєв, В.О.Кошелєв, Т.В.Копилова

Фотографії з архіву О.Кошелєва

Залишити відповідь