Зимова школа «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність – національне розгортання (напрямок ЗВО)»Викладачі університету пройшли конкурсний відбір та отримали запрошення до участі у Зимовій школі з медіаграмотності у міжнародному проекті «Вивчай а розрізняй: інфо-медійна грамотність – національне розгортання (напрямок ЗВО)». Журі проекту відібрали найкращі модулі навчальних дисциплін, що спрямовані на розвиток критичного сприйняття інформації, інтерактивні методи викладання, діалогові форми комунікації із застосуванням онлайн інструментів. До фіналістів конкурсу потрапили дві команди від МДПУ імені Богдана Хмельницького загальною кількістю 10 викладачів. Одну групу очолила декан філологічного факультету, доцент Коноваленко Т.В. До складу цієї групи увійшли: Денисенко Н., Мілько Н.Є., Надольська Ю., Коваль О.В. Другу групу очолила доцент кафедри педагогіки і педагогічної майстерності Ізбаш С.С. До складу групи увійшли: Яковенко А.С., Котова Л.М., Логвіна-Бик Т.А., Букрєєва І.В. Участь у даному проекті – це чудова нагода підвищити професійну кваліфікацію!

З 27 по 31 січня 2020 року у мальовничому містечку на Чернігівщині у еко-готелі «ШишкіNN» відбулась грандіозна подія – Зимова школа проекту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність – національне розгортання (напрямок ЗВО)», яка організована Міжнародною радою наукових досліджень та обмінів IREX, Посольством США та Посольством Великої Британії у партнерстві з Академією української преси та за підтримки Міністерства освіти і науки України. Зимова школа об’єднала 96 викладачів педагогічних закладів вищої освіти з різних регіонів України: Мелітополь, Вінниця, Суми, Переяслав, Кропивницький, Київ, Чернігів, Житомир, Бахмут, Слов’янськ, Тернопіль, Запоріжжя.

Метою проекту є надати українській молоді навичок критичного сприйняття інформації (КСІ) необхідних для того, аби бути добре поінформованим, вимогливим та активним громадянином, здатним протистояти маніпулятивним технологіям та дезінформації.

У викладачів ЗВО відповідальна подвійна місія:

– розвиток навичок критичного сприйняття інформації у майбутніх учителів через модернізовану навчальну програму, спрямовану на студентів;

– запровадження навичок критичного сприйняття інформації у навчальний процес загальної середньої освіти.

Спираючись на розроблені IREX та перевірені на практиці методики медійної та інформаційної грамотності проект допомагає розвинути ефективну сталу модель інтеграції навичок критичного сприйняття інформації (КСІ) в навчальний процес вищої школи.

Компонент для ЗВО складається з таких етапів:

І етап Навчання.

1 хвиля: базовий тренінг з інфо-медійної грамотності (ІМГ), який відбувся у Києві 7-9 жовтня 2019 року та зібрав 200 викладачів ЗВО.

2 хвиля: тренінг з застосування онлайн-інструментів, діалогу та комунікації в освіті, який відбувся у Києві 25-26 листопада 2019 року для 170 викладачів ЗВО.

Після 2-ої хвилі учасники отримали завдання: розробити окреме заняття або модуль з дисципліни, що викладається на основі матеріалів тренінгової програми 1-ої та 2-ої хвилі.

ІІ Інтеграція

3 хвиля:  Зимова школа з медіаграмотності, що відбувалась з 27 по 31 січня 2020 року у Чернігівській області в еко-готелі «ШишкіNN» та включала тренінги, практикуми, воркшопи, майстер-класи, квест-ігри, дискусійні майданчики, ігрові калейдоскопи, креативні майстерні та змішане навчання.

З березня 2020 року учасники  імплементують знання і вміння з інфо-медійної грамотності та інтерактивних методик викладання у власні навчальні програми та модулі.

ІІІ Впровадження

З вересня 2020 року учасники викладатимуть за оновленими інноваційними програмами.

Прес-реліз підготували: доцент Ізбаш С.С., доцент Коноваленко Т.В.

Залишити відповідь