Упродовж 100-річної історії наукова діяльність суттєво трансформувалася в Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького. Різноманітні напрями наукової діяльності не тільки створюють позитивний імідж нашого університету, але й сприяють тому, що університетська спільнота робить важливий внесок у розвиток національної та світової науки.

Наукова діяльність в МДПУ імені Богдана Хмельницького є невіддільним складником освітньої діяльності та провадиться у таких напрямах: державна атестація університету в частині провадження наукової (науково-технічної) діяльності; наукова діяльність кафедр, центрів і лабораторій; виконання науково-дослідних робіт, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету; видання наукових журналів вільного доступу; публікаційна активність співробітників у національних і міжнародних виданнях, а також у тих, що індексуються світовими наукометричними базами даних (Scopus, Web of Science); участь університету у міжнародних та всеукраїнських рейтингах; організація і проведення конференції, семінари та інші наукові заходи різного рівня; діяльність Центру трансферу технологій; підготовка наукових і науково-педагогічних кадрів; діяльність Ради молодих вчених та Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених Університету.

Одним із основних пріоритетних напрямів наукової діяльності МДПУ імені Богдана Хмельницького є виконання фундаментальних і прикладних наукових досліджень з найважливіших проблем розвитку науково-технічного, соціально-економічного, суспільно-політичного й людського потенціалу, необхідного для забезпечення конкурентоспроможності України у світі та сталого розвитку суспільства і держави; дослідження проблем раціонального природокористування, інформаційних і комунікаційних технологій, наук про життя, актуальних проблем педагогіки, психології та соціології; інтеграція з європейським науково-освітнім простором; соціально-психологічна реабілітація військовослужбовців із місць військових конфліктів, сімей поранених і загиблих; підтримка обдарованої молоді й формування в дітей сучасного світогляду, моральної та громадянської позиції.

Відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України «Про результати державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності» від 25 березня 2021 № 372 Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького було атестовано за двома науковими напрямами «Біологія та охорона здоров’я» (кваліфікаційна група Б) та «Суспільні науки» (кваліфікаційна група В).

Наукова, науково-технічна та інноваційна діяльність в університеті здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, коштів спеціального фонду, що формується на основі виконання науково-дослідницьких розробок на замовлення наукових і виробничих установ, фірм і міжнародних організацій.

Позитивному іміджу університету та його визнанню у національній і міжнародній науковій спільноті сприяють багаторічний досвід, потужний потенціал і пріоритетність досліджень, що виконуються у межах роботи наукових шкіл з проблем аксіологізації сучасних культурно-освітніх трансформацій; орнітології, управління природними територіями, вивчення біорізноманіття та проведення моніторингових досліджень наземних і водних екосистем на території України; альгології та екології водоростей водних наземних екосистем; педагогічної антропології та визначення підходів до антропологізації університетської освіти й науки і культурного зростання особистості; математичного моделювання соціальних процесів; професійної підготовки програмістів і вчителів інформатики у закладах вищої освіти, створення адаптивної системи для індивідуалізації та персоналізації професійної підготовки майбутніх фахівців в умовах змішаного навчання; теоретико-методологічних засад тьюторської діяльності; прикладної геометрії, вироблення й розвиток теоретичних засад прикладної геометрії та розширення її операційних можливостей, створення сучасних технологій на основі конструктивно-геометричного інтерпретування задач і моделей інженерних, математичних та інформаційно-технологічних наук.

З 2011 по 2021 рр. в університеті функціонувала спеціалізована вчена рада К 18.053.01 із правом прийняття до розгляду й проведення захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальностями 13.00.01 – «Загальна педагогіка та історія педагогіки» та 13.00.04 – «Теорія і методика професійної освіти».

З 2015 по 2021 рр. в університеті працювала спеціалізована вчена рада К 18.053.02 із правом прийняття до розгляду та проведення захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.01.01 – «Прикладна геометрія, інженерна графіка».

Важливо підкреслити, що університету вдалося в надскладних умовах зберегти кадровий потенціал і продовжити роботу щодо атестації наукових і науково-педагогічних кадрів. Наказом МОН України №894 від 10.10.2022 року було створено спеціалізовану вчену раду Д.18.053.01 з правом прийняття до розгляду та проведення захистів дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук за спеціальностями 13.00.01 «Загальна педагогіка та історія педагогіки», 13.00.04 «Теорія і методика професійної освіти».

В Університеті успішно діють оснащені сучасним інтерактивним обладнанням різноманітні центри, лабораторії, спеціалізовані кабінети, які забезпечують досягнення визначених освітніми програмами цілей та програмних результатів; здійснюють науково-методичну, культурно-просвітницьку та організаційно-виховну діяльності; працюють над розширенням міжнародних зв’язків Університету; забезпечують та підвищують ефективність професійно-особистісного вдосконалення всіх учасників освітнього процесу; розробляють і впроваджують у освітній процес інноваційні технології, форми та методи роботи тощо. Серед них:

📍 Освітньо-науковий центр соціокультурного розвитку особистості дитини;

📍 Психологічний центр;

📍 Центр неперервного професійного розвитку освітян;

📍 Центр корекційно-розвивальних технологій для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку;

📍 Центр т’юторської майстерності;

📍 Центр ІТ та цифрової трансформації;

📍 Центр освітніх дистанційних технологій;

📍 Центр трансферу технологій;

📍 Центр соціологічних досліджень;

📍 Центр недискримінаційної освіти;

📍 Центр болгаристики;

📍 Юридична клініка;

📍 Науковий парк «Melitopol travel university»;

📍 Науково-методичний центр дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я;

📍 Науково-методичний центр «Lingua»;

📍 Центр вивчення іноземних мов;

📍 Центр сприяння розвиткові та функціонуванню української мови;

📍 Центр здоров’я;

📍 Лабораторія психофізіологічних досліджень;

📍 Лабораторія психології здоров’я;

📍 Педагогічна лабораторія початкової школи;

📍 STEAM лабораторія;

📍 Лабораторія готельно-ресторанної справи;

📍 Лабораторія історії дослідження Південної України;

📍 Лабораторія комплексного краєзнавства;

📍 Лабораторія аналітичного контролю та молекулярно-генетичних досліджень;

📍 Лабораторія неорганічного синтезу;

📍 Лабораторія біохімічних досліджень;

📍 Лабораторія альгоекологічних досліджень наземних і водних екосистем.

Результативність активної наукової діяльності, здійснення наукових досліджень університетська спільнота має змогу популяризувати на міжнародних, всеукраїнських та регіональних конференціях, симпозіумах, форумах, стажуваннях та під час участі в інших різноманітних формах обміну і професійного розвитку. Упродовж останніх п’яти років в МДПУ імені Богдана Хмельницького для наукової спільноти проведено понад 199 конференцій, з яких 55 – міжнародні.

Важливою формою популяризації результатів наукової діяльності також є публікація науково-педагогічними працівниками та здобувачами університету праць. Так, за останні 5 років було опубліковано 2500 праць наукового й навчально-методичного характеру, серед яких – 74 монографії, 222 навчальні посібники, 293 статті у виданнях, що індексуються світовими наукометричними базами даних Scopus і Web of Science.

Молоді й досвідчені вчені МДПУ імені Богдана Хмельницького мають змогу публікуватися на сторінках низки власних наукових видань, зокрема таких, як «Науковий вісник Мелітопольського державного педагогічного університету. Серія: Педагогіка» (фахове видання категорії Б), «Сучасні проблеми моделювання» (фахове видання категорії Б), «Versus», «Збірник праць Азово-Чорноморської орнітологічної станції «Бранта», «Humanitarian paradigm», «Ukrainian Journal of Educational Studies and Information Technology», а також у виданнях з матеріалами конференцій та інших збірниках, що висвітлюють результативність проведених заходів.

Науково-технічні та освітньо-методичні розробки науково-педагогічного колективу університету у 2022 і 2023 рр. були презентовані на ХІІІ Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти-2022». За результатами конкурсного відбору університет нагороджений Дипломом ГРАН-ПРІ «Лідер міжнародної діяльності» та Золотою медаллю у номінації «Сучасний заклад освіти – територія збереження та зміцнення здоров’я». Відзнака вкотре підтвердила статус МДПУ імені Богдана Хмельницького як лідера з упровадження інноваційних психологічних, педагогічних та інклюзивних технологій, створення сучасного цифрового освітнього середовища, розвитку різних напрямів міжнародної співпраці.

Важливою формою організації науково-дослідної роботи студентів є наукові гуртки, які очолюють провідні вчені кафедр університету. Також студенти й аспіранти долучаються до виконання наукових досліджень, що проводяться кафедрами та науковими підрозділами університету за госпдоговірними й бюджетними темами.

Студенти університету беруть активну участь у міжнародних олімпіадах, конференціях, форумах тощо, де гідно презентують свої наукові досягнення, зокрема є переможцями II етапу Всеукраїнської студентської олімпіади та II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук.

Упродовж останніх п’яти років студенти посіли 71 призове місце у Всеукраїнських студентських олімпіадах і Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт.

До початку війни МДПУ імені Богдана Хмельницького був базовим для проведення тематичних олімпіад і конкурсів, зокрема ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт із природничих, технічних і гуманітарних наук (галузь «Географічні науки», галузь «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті») та IІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальностей «Музичне мистецтво» та «Біологія».

В університеті функціонує Наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів і молодих учених. Його діяльність сприяє виявленню наукового потенціалу серед молодих науковців, налагодженню механізмів обміну інформацією про заходи для студентів і молодих учених, що проводяться у межах наукового простору України та за кордоном. Провідним напрямом роботи Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих учених є наукова діяльність та різноманітні молодіжні ініціативи.

З 2017 р. в МДПУ імені Богдана Хмельницького діє Рада молодих учених, яка допомагає молодим науковцям реалізувати, а за необхідності й захистити їхні права та інтереси, забезпечує їхню активну участь у проведенні наукових досліджень. Основними завданнями Ради молодих учених є:

– сприяти встановленню тісних зв’язків між старшим і молодшим поколіннями науковців, забезпечуючи тим самим спадкоємність у науковій діяльності;

– стимулювати професійну діяльність молодих учених, сприяти підвищенню їхнього професійного рівня й реалізації творчої та професійної активності;

– сприяти залученню молодих учених до участі в конкурсах наукових робіт, формуванню колективів молодих учених для виконання перспективних наукових проектів;

– підтримувати молодих учених у проведенні ними наукових, інноваційних та освітніх заходів;

– сприяти розвитку й удосконаленню наукової діяльності університету та його інтеграції зі світовим і європейським дослідницьким простором: інформувати молодих учених університету про наукові дослідження та заходи, здійснювати пошук грантів, проєктів, програм обміну, стажувань, а також поширювати інформацію про них серед молодих учених університету для стимулювання наукових досліджень. 

Сьогодні в університеті домінують інноваційні педагогічні технології, сформована система професійного розвитку студентської молоді, демократичне самоуправління, гнучка організація освітнього процесу. За успіхи в науково-дослідній роботі студенти щорічно заохочуються стипендіями Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради, Запорізької обласної державної адміністрації, Запорізької обласної ради, академічні стипендії державних діячів першого українського уряду.

Важливим напрямом наукової діяльності студентів, аспірантів та молодих вчених є участь у проєктах, програмах обміну, стажуваннях і здобуття грантів. Зокрема, упродовж останніх років університетська молодь долучилася до Міжнародного науково-практичного форуму «Art online Bridge» (Україна, Словаччина, Німеччина, 12 квітня 2023 р.); проєкту «Підтримка раннього розвитку дітей-біженців у надзвичайній ситуації» (ECDUR), який реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНСЕФ) та Європейською асоціацією постачальників послуг для людей з інвалідністю (EASPD) з національним координатором «Fundacij Imago» Польща та «FONSS» Румунія (2022-2023 рр.); «EU Study Days in Ukraine»; «Ніч молодіжної науки – 2023 в умовах війни» від Ради молодих вчених при МОН України; Магістральної (не)конференції «EdCamp. Обєднані та непереможні» (м. Запоріжжя, 4 червня 2023 р.); курсу «Перша психологічна допомога», організованого в рамках проєкту USAID «Економічна підтримка України»; міжнародної конференції «Забезпечення впровадження реформ у сфері протидії дискримінації в Україні відповідно до європейських стандартів», організованої в межах двох проєктів Європейського Союзу та Ради Європи «Боротьба з мовою ворожнечі в Україні» і «Підтримка реформи законодавчої бази щодо національних меншин та стійкості національних меншин і ромів в Україні»; Всеукраїнського молодіжного форуму «Державотворець. Молодь на варті змін»; Всеукраїнської молодіжної волонтерської коннект-студії “Молодь творить Перемогу: досвід здобувачів МДПУ”; Форуму з питань законодавчого забезпечення навчання та освіти дорослих в Україні; курсі «English for Science, Technology, Engineering, and Mathematics (STEM) MOOC 2023»  від Університету Пенсильванії спільно з Державним Департаментом США; курсі «Extinctions: Past, Present, & Future» від Університету Еморі (м. Атланта, США, 2023 р.); ІІ Міжнародній Зимовій школі «Social dimensions of European Studies» (16-28 січня 2023); масштабному міжнародному заході Perspektywy Women in Tech Summit 2023 (м. Варшава, Польща);  тренінгу «Інституціоналізація та інтернаціоналізація співпраці та партнерства у професійній підготовці майбутніх педагогів» в Університеті Констанца (Німеччина, 25-26 квітня 2023 р.) в рамках Еразмус+ проєкту PAGOSTE «Нові механізми управління на основі партнерства та стандартизації підготовки викладачів професійної освіти в Україні» та багатьох інших заходів.

МДПУ імені Богдана Хмельницького постійно бере участь у різновекторних міжнародних наукових і науково-освітніх проєктах. Вагомими є результати проєкту міжнародного рівня «Нарощування можливостей для системи спостережень і оцінки водозбору Чорного моря для підтримки сталого розвитку «ENVIROGRIDS» секції «Навколишнє середовище і клімат» («Building Capacity for a Black Sea Catchment Observation and Assessment System Supporting Sustainable Development») Сьомої Рамкової Програми (FP7) Європейської комісії.

Університет бувв одним із учасників програми Темпус IV «Розробка регіональних міждисциплінарних правових студій з питань енергетики та навколишнього середовища» (516911-TEMPUS-1-2011-1-DETEMPUS-JPCR Development of Regional Interdisciplinary Post-Graduate Energy and Environmental Law Studies), яка спрямована на підтримку процесів модернізації вищої освіти в країнах-партнерах зі Східної Європи, Центральної Азії, Західних Балкан і Середземномор’я.

Ініціативні викладачі університету увійшли до складу робочої групи зі створення міської моделі міжкультурної інтеграції «Інтеркультурна стратегія міста Мелітополя» в рамках міжнародної програми Ради Європи «Інтеркультурні міста» та активно долучаються до проєктних заходів упродовж 2015-2023 рр. Плідна співпраця МДПУ імені Богдана Хмельницького з Інститутом ЮНЕСКО з освіти впродовж життя (м. Гамбург, Німеччина) сприяла тому, що в 2016 р. Мелітополь став першим на пострадянському просторі містом-членом Глобальної мережі ЮНЕСКО міст, що навчаються (GNLC).

У 2022 р. МДПУ імені Богдана Хмельницького виграв перший грант на реалізацію модуля Жана Монне – 101083321 “Strengthening the EU common values through the policy of multilingualism in the education and training of future teachers”, став повноправним учасником консорціумів для реалізації проєктів програми Європейського Союзу Erasmus+ 101083203 “Bringing Opportunities and Organizational Success To Small Local Universities in Ukraine”, 101082858 “MOOC-based micro-credentials for teacher professional development”, 101083077 “Universities-Communities: strengthening cooperation” й асоційованим партнером проєкту 101085552 “EU Studies of Social Innovations in Education”. У 2023 р. університет долучився до ще одного консорціума для реалізації проєкту 101129379 “Boosting university psychological resilience and wellbeing in (post-)war Ukrainian nation” в рамках програми Erasmus+.