21 серпня 2021 року відбулась Міжнародна онлайн-конференція з нагоди 30-річниці Дня Незалежності України. Захід був організований Посольством України  в Казахстані. До конференції долучились, громадські діячі, історики, науковці, представники українських громад Казахстану. Під час заходу обговорено історичні аспекти державотворення та актуальні питання розвитку України на сучасному етапі, питання щодо зміцнення української армії та об’єднання зусиль світової спільноти задля звільнення окупованих українських територій – Криму та Донбасу.

Голова Великої Ради отаманів Запорозького козацтва Дмитро Сухінін привітав присутніх від імені Міжнародного конгресу Українського козацтва та торкнувся питань щодо сучасної боротьби українців за віру та волю в умовах війни,  яку було розв’язано РФ проти України. Було відзначено важливу роль українського козацтва в формуванні територіальної оборони нашої країни та реалізації заходів щодо євроатлантичної інтеграції.  Звернуто увагу громадськості Казахстану на існування загроз з боку РФ, використання та випробування агресором заборонених видів озброєння та техніки, а також необхідності об’єднання зусиль у протидії агресивним діям Росії на міжнародній арені, зокрема, шляхом підтримки ініціативи Президента України «Кримська платформа з деокупації АР Крим».

Куратор з організаційно-виховної роботи зі студентською молоддю Ернест Муртазієв взяв участь у роботі конференції. В своєму виступі розповів про заходи, які реалізуються кримськотатарською  громадою Мелітополя та Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького як в Україні так за її межами задля повернення кримсько-татарського народу на історичну Батьківщину. Згадано про чисельні випадки репресій та порушення прав кримсько-татарських активістів з боку окупаційної влади РФ на тимчасово окупованій території. Особливо відзначено важливість розширення міжнародної співпраці в рамках стратегії з деокупації АР Крим. За ініціативи МДПУ імені Богдана Хмельницького найближчим часом буде створено Центр дослідження історії та культури кримськотатарського народу – зазначив Ернест Гафарович.

За підсумками міжнародної конференції, учасниками висловлено побажання щодо частішого проведення спільних українського-казахстанських заходів та реалізації спільних проектів в економічній, культурній та соціально-гуманітарній сферах.