19 травня в рамках проходження загальноекологічної навчальної практики (І курс) та ландшафтно-екологічної навчальної практики (ІІ курс) студентами-екологами та викладачами кафедри екології, загальної біології та раціонального природокористування був організований і здійснений виїзд по території Арабатської стрілки з метою ознайомлення з екологічними та ландшафтними об’єктами в її межах.

Здобувачі ознайомилися з природничою історією створення і функціонування Арабатської стрілки, з її ландшафтними та екологічними особливостями, з особливостями антропогенної діяльності в її межах та наслідками такої діяльності. Здобувачам була надана інформація про функціонування проток Тонкої і Промоїна, які сполучають акваторію Азовського моря з акваторією Сивашу і визначають екологічні особливості останньої. Подальший маршрут практики пролягав через півострів Семенівський кут, де здобувачі ознайомилися з екологічними особливостями та ландшафтами озера Генічеського (гірко-солоного), ропа якого у минулому використовувалася для добування самосадної солі промисловим способом (так званий «Сольпром»). Це озеро в народі називають рожевим.

Наступним об’єктом стало рожеве озеро між сс. Щасливцеве та Стрілкове, яке використовується у бальнеотерапії і є популярним місцем приймання оздоровчих ванн як для місцевого населення, так і для приїжджих. Вода озера вирізняється своєю чистотою і гіпергалінним складом, наближаючись за солоністю до води Мертвого моря.

Наступним об’єктом для ознайомлення стало гаряче джерело, вода якого крім високої температури має лікувально-оздоровчі властивості. Тут же здобувачі ознайомилися з особливостями морського узбережжя Арабатської стрілки, зокрема з її «хребтом» у вигляді літорального пасма, яке простяглося уздовж усього морського узбережжя стрілки і робить її цілісним утворенням.

В околицях с. Стрілкове здобувачі і викладачі стали свідками зародження цілорічного курорту «Арабатські терми», у межах якого об’єднані гаряче джерело, гліцеринове і йодове озера. Територія розвивається шаленими темпами, обладнується відповідною інфраструктурою відпочинку, озеленюється та обводнюється.

Було у планах відвідування Стрілківського газоконденсатного родовища і території планованого під заповідання ландшафтного заказника «Арабатський степ», але заборона на проїзд та встановлений військовий блок-пост не дали можливості реалізувати ці плани.

У якості розваги у вільний час студенти мали змогу відчути теплоту води арабатських термальних джерел, покупатися або побродити по мілководдю. Усі студенти, хто це спробував, погодилися з тим, що відчуття – незвичайні. Наступні виїзди студентів у межах проходження навчальних практик плануються на півострів Бірючий, по правому берегу річки Молочної та до Старобердянського лісництва як об’єктів ландшафтно-екологічних досліджень.

Залишити відповідь