Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету Мелітополь–Львів: програма “Студ-Бумеранг”

Мелітополь–Львів: програма “Студ-Бумеранг”

05.10.2016

Львівський національний університет імені Івана Франка є четвертим вищим навчальним закладом, який бере участь у програмі “Студ-Бумеранг”.

Цього разу до делегації “Студ-Бумерангу” увійшли студенти різних курсів та спеціальностей Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького.

Студенти МДПУ прибули до Львова 30 вересня. На вихідних вони мали змогу пройтися містом та весело провести час.

Знайомство з університетом відбулося в понеділок 3 жовтня. О 10 годині студенти МДПУ завітали до головного корпусу ЛНУ ім. І. Франка. День розпочався із зустрічі з ректором Володимиром Петровичем Мельником, на якій з вітальною промовою виступила студентка 4 курсу ННІСПМО Анастасія Маміна. Вона подякувала адміністрації вишу, профспілці студентів та Студентському уряду за те, що охоче згодилися на програму “Студ-Бумерангу”. Також команда “Студ-Бумерангу” подарувала ректору університету сувенір із Мелітополя.

Після зустрічі з ректором студенти відвідали лекцію на історичному факультеті на тему: “Громадянська війна в Україні 1648–1654 рр.”, яку прочитав доцент кафедри історії України та архівознавства Андрій Євгенович Заяць.

Після лекції студенти завітали до археологічного музею університету. Ярослав Володимирович Погоральський розповів про історію створення музею, в якому представлено понад 1,4 тисячі експонатів, а археологічні матеріали охоплюють історію населення західного регіону України від палеоліту і до раннього середньовіччя.

Більш детально студенти дізналися про факультет у розмові з деканом Романом Мар’яновичем Шустом, який ознайомив їх із кількістю студентів, напрямом роботи кафедр тощо.

Надалі делегація відвідала музей історії університету, де завідувач Юрій Володимирович Гудима розповів легенду створення герба університету та історію його змінення у часі. Також у музеї є колекція портретів більшості ректорів університету. Було зроблено акцент і на видатних випускниках університету. У музеї зберігаються важливі документи, цінні речі з початку заснування університету і до сьогодення.

Наприкінці робочого дня представники нашого навчального закладу мали змогу поспілкуватися зі Студентським урядом університету, де більш детально познайомилися один з одним та поділилися враженнями від проведеного дня, розглянули план заходів на тиждень.

Команда “Студ-Бумерангу” щиро дякує Богдану Іванусь та Катерині Половинко за турботу.

4 жовтня зранку ми ознайомлювалися з філологічним факультетом, але не все вдалося здійснити координаторам, так як несприятливі погодні умови змінили заплановану екскурсію містом. За ініціативи нашої делегації була проведена зустріч з іноземними студентами. Це були два першокурсники зі Стамбулу – Хакан та Оркун. Наші сьогоднішні куратори Ліля та Настя, дві дівчинки-першокурсниці з філологічного факультету, допомагали нам із перекладом. Ми мали можливість поспілкуватися англійською мовою та послухати справжню турецьку, тому розмова з ними подарувала незабутні враження, море емоцій. Розмова була такою цікавою, що ми не помітили, як пролетів час, але все ж таки спілкування пройшло дуже продуктивно, оскільки команді «Студ-Бумерангу» вдалося поширити інформацію про себе навіть за межі країни. Згодом ми обмінялися контактами і домовилися про подальшу співпрацю.

Наступним було заплановано знайомство з Педагогічним коледжем і факультетом педагогічної освіти. Ми завітали до директора коледжу Оксани Іванівни Сурмач, яка провела екскурсію навчальним закладом. Ми змогли дізнатися про чинні спеціальності, проходження практик, особливості навчання тощо. Нас запросили на концерт, присвячений Дню освітян. Студенти декламували авторські вірші, танцювали, виконували музичні твори, серед яких була і прем’єра пісні «Усі світи з’єднались у тобі», написаної одним із викладачів.

Після відвіданого заходу ми змогли познайомитись із заступником декана факультету педагогічної освіти Нос Любов’ю Степанівною та із самим деканом – Дмитром Дмитровичем Герцюком.

У дружньому колі ми обговорили особливості навчання на факультеті. Дмитро Дмитрович розповів, що знайомий з викладачами нашого університету – Оксою Миколою Миколайовичем та Москальовою Людмилою Юріївною. Декану дуже сподобалась ідея програми «Студ-Бумеранг», і він побажав усім її учасникам наснаги та розвитку, а також запропонував співпрацю між нашими навчальними закладами.

Увечері нас чекали студенти факультету управління фінансами та бізнесу. Голова факультету Білявська Христина провела екскурсію факультетом, після якої нас запросили до аудиторії для презентації своїх досягнень. Нам було показано основні проекти, напрямки роботи та культмасові заходи, заплановані на цей навчальний рік. Серед них: школа лідера, козацькі забави, бізнес-тренінги від спеціалістів провідних компаній, благодійні концерти, ярмарки, вечірки, театральні виступи тощо. У майбутньому планується введення нових проектів. Цей факультет є наймолодшим в університеті і активно розвивається, тож його девіз обрано невипадково: «Це впевнений крок для старту думок!»

Також ми поспівали пісень під акомпанемент гітари, зігрілися чаєм і покуштували солодощі. З цієї зустрічі обидві сторони винесли для себе багато нової та цікавої інформації, що дасть змогу у майбутньому розвиватись у нових напрямках, опираючись на міжвузівську співпрацю.

Третій день нашого знайомства зі Львівським національним університетом імені Івана Франка розпочався з візиту до геологічного факультету. Спершу ми відвідали зоологічний музей, де нас радо зустрів Андрій Тимофійович Затушевський. Він ознайомив присутніх з історією створення цього музею: як виявилося, він настільки старий, що ніхто не пам’ятає точного року його відкриття, але можна впевнено стверджувати, що в 1784 році музей уже існував. Його розміри величезні – 500 м2. У ньому знаходиться більше 180 тисяч експонатів. Наступним ми відвідали мінералогічний музей імені Євгена Костянтиновича Лазаренка, де нас любо зустріла Манчур Ірина Михайлівна. З її короткого екскурсу ми дізналися, що музей було створено у 1852–1853 роках. На початку створення було лише пару сотень експонатів, але їх кількість з роками поновлювалася, експонати привозили як викладачі, так і студенти зі своїх археологічних поїздок та практик відповідно. На сьогоднішній день музей налічує 14 тисяч експонатів, його площа складає 300 м2. Наступним на черзі був палеонтологічний музей, що також знаходиться на геологічному факультеті. Нас зустріла заступник декана з виховної роботи Галина Іванівна Гоцанюк. Вона познайомила нас з Антоніною Валентинівною Іваніно, яка провела екскурсію по музею і розповіла багато цікавих речей, зокрема про всі групи експонатів. Музей був заснований у 1905 році, налічує близько 20 тисяч експонатів, з якими студенти можуть працювати фізично.

Наступним ми відвідали фізичний факультет. Першою на черзі була експериментальна кафедра. Нашим гідом був Анатолій Степанович Волошиновський, завідувач кафедри. Ми побували у кабінеті, де працював сам Маріан Смолуховський, бачили стілець, на якому він сидів. Нам було продемонстровано явище люмінесценції. Як виявилося, декілька років тому ректором фізичного факультету був батько відомого українського співака Святослава Вакарчука – Іван Олександрович Вакарчук. Наступним нас зустрів Богдан Степанович та провів до астрономічної обсерваторії, заснованої у другій половині ХVІІІ століття. Нам було продемонстровано найстарішу бібліотеку університету, у якій зберігаються книги ХVІІІ століття. Коли ми піднялися до власне обсерваторії, були зачаровані видом Львова з висоти пташиного польоту. Першою ми побачили камеру, з якої спостерігав місто і яку проклинав Богдан Ступка, потім мали можливість самі розглянути Львів через бінокуляр ТЗК. Далі нас ознайомили з телескопом-рефрактором з 30-х років минулого століття.

Інформацію підготували члени команди «Студ-Бумеранг»