Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету Вдалий старт проекту Центру освіти дорослих МДПУ ім. Б. Хмельницького «Включення людей з інвалідністю Мелітопольщини в демократичні процеси громади»

Вдалий старт проекту Центру освіти дорослих МДПУ ім. Б. Хмельницького «Включення людей з інвалідністю Мелітопольщини в демократичні процеси громади»

04.02.2017

4 лютого на базі Мелітопольського міського товариства людей з інвалідністю розпочав реалізацію проект Центру освіти дорослих МДПУ ім. Б. Хмельницького під назвою «Включення людей з інвалідністю Мелітопольщини в демократичні процеси громади», що є частиною межрегіонального проекту «Регіональні Голоси – Створюємо Мости для демократії», який здійснюється вже третій рік поспіль Центром освіти дорослих МДПУ ім. Б. Хмельницького в Мелітополі і ще 8 регіонах України (Львів, Вінниця, Житомир, Миколаїв, Херсон, Запоріжжя, Суми, Харків, Київ). Головна мета всеукраїнського проекту – сприяння плюралістичним процесам прийняття рішень на місцевому рівні шляхом підвищення якості демократичної співпраці і створення умов для діалогу між громадськими активістами, журналістами та представниками місцевих органів самоврядування.

Як зазначив у вітальному слові керівник проекту в Мелітополі Сергій Прийма, «для успішного розвитку громадянського суспільства необхідно, щоб влада і громадянський сектор ефективно співпрацювали. Оскільки люди з інвалідністю є найбільш незахищеною категорією населення, їх права та потреби часто реалізуються не в повному обсязі, а знань, як вплинути на рішення влади, – немає. Саме тому в якості цільової групи проекту запрошено близько 30 активних членів громадських організацій: інвалідно-спортивного клубу «Фокіс», міської та районної організації людей з інвалідністю, соціально-реабілітаційного центру незрячих, членів БО «Соціальний фонд» – здобувачів вищої освіти МДПУ з порушеннями здоров’я».

Координатор проекту Катерина Кучина пояснила, що «проект триватиме до жовтня 2017 року та включатиме навчальну і практичну частини. До навчального модуля входять тренінги, які поглиблять знання про політичну культуру, права, інструменти демократії участі, способи проведення адвокаційних кампаній, медіаграмотності, шляхи взаємодії з владою і ЗМІ. Для проведення тренінгів запрошені професіонали-практики, які будуть працювати в дуеті – фахівець з іншого регіону країни і місцевий представник. У практичній частині учасники, озброєні знаннями, зможуть за допомогою експертів здійснити адвокасі кампанії. Крім того, будуть видані тематичний буклет, добірка Законів про права людини у вигляді аудіозапису для людей з порушенням зору та відеокурс на основі тренінгів».

4 лютого проведено перший у рамках проекту захід – тренінг «Основні процеси законодавства держави. Конвенція про права людини» від запрошених та міських експерток:

  • - начальника Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Галини Кучер;
  • - головного спеціаліста відділу з питань людей з інвалідністю, ветеранів війни та праці управління соціального захисту населення Мелітопольської міської ради Вікторії Опришко;
  • - директора Центрів реабілітації Уманської міської ради Вікторії Базилевської;
  • - директора Центру реабілітації Мелітопольської міської ради Тетяни Чорної.

Фахові тренерки пояснили учасникам проекту складні теми громадянської освіти: поняття «демократія», загальна характеристика державної влади, Конвенція про права людини, структура і функції виконавчої влади та виконавчого комітету. Окрему увагу було приділено питанням законодавства щодо надання пільг людям з інвалідністю та регіональним особливостям Центрів реабілітації. Натхненну атмосферу тренінгу було створено завдяки проведеним виконавчим директором Центру освіти дорослих МДПУ ім. Б. Хмельницького Катериною Кучиною інтерактивних форм освітньої діяльності, які поєднали всіх: молодь і людей поважного віку, студентів і викладачів, представників влади та громади.

Тренінг дозволив досягти декількох корисних результатів: розширення політичних знань учасників проекту та демонстрації успішних прикладів соціальних послуг м. Умань, які можливо запровадити і в Мелітополі, за умови зацікавленості, наполегливості та компетентної активності населення.

Наступний тренінг «Я – громадський лідер!» заплановано 18 лютого 2017 року. В якості тренерки запрошено наукового співробітника Інституту соціальної та політичної психології АПН України, Інституту підвищення кваліфікації державної системи центрів зайнятості, психолога по роботі з демобілізованими і їх сім'ями, члена Правління ВГО «Арт-терапевтична асоціація» – Ольгу Плетку.

Попереду ще рік навчання у проекті та проведення адвокасі кампаній. Бажаємо наснаги нашим дружнім учасникам і віримо, що отримана під час проекту громадянська компетентність дозволить їм активно включитися в демократичні процеси у громадському секторі Мелітополя!

Проект «Включення людей з інвалідністю Мелітопольщини в демократичні процеси громади» у рамках проекту «Регіональні Голоси – Створюємо Мости для демократії» здійснює Науково-методичний центр освіти дорослих МДПУ ім. Б. Хмельницького у партнерстві з БО «Соціальний фонд» за підтримки Представництва Інституту міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів (DVV International) при фінансовому забезпеченні Міністерства закордонних справ Німеччини. Більше інформації про проект: http://socfond.org.ua/vkljuchennja-ljudej-z-invalidnistju-melit/.

 

Прес-служба
Науково-методичного центру
освіти дорослих МДПУ