Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету Інтерактивний семінар «Громадянські права» до Міжнародного дня людей з інвалідністю

Інтерактивний семінар «Громадянські права» до Міжнародного дня людей з інвалідністю

28.11.2016

28 листопада на базі Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького Науково-методичний центр освіти дорослих у партнерстві з Благодійним об'єднанням «Соціальний фонд» провели інтерактивний семінар «Громадянські права», присвячений Міжнародному дню людей з інвалідністю. Метою заходу є підвищення рівня громадянської компетентності для усвідомлення взаємозв’язку між правами людини, громадянською відповідальністю і готовністю до компетентної участі у житті суспільства. Учасниками стали близько 40 студентів з інвалідністю та волонтерів МДПУ ім. Б. Хмельницького, представників громадських організацій – людей з порушеннями опорно-рухового апарату.

У вітальному слові ректор Валентин Молодиченко зазначив, що «громадянська освіта стає пріоритетною стратегією освітньої політики, оскільки розвиток демократичного суспільства тісно пов’язаний із дотриманням прав кожної людини. Практика показує, що люди з інвалідністю можуть бути і відмінними фахівцями та соціально активними людьми. Разом з тим, право на освіту для всіх категорій населення сьогодні недостатньо реалізоване, здебільшого через архітектурні барʼєри. Члени Комісії із забезпечення доступності МДПУ ім. Б. Хмельницького працюють над рекомендаціями щодо адаптування університету».

У цьому році Науково-методичний центру освіти дорослих, одним із напрямів роботи якого є саме громадянська освіта населення, провів декілька заходів у межах проекту «Регіональні Голоси – Створюємо Мости для Демократії», спрямованих на залучення людей з інвалідністю до демократичних процесів, а саме: Майстерня громадської участі у форматі Open Space на тему «Ініціативність людей з інвалідністю: вимога часу – потреба суспільства» за участі експертів з м. Київ, Львів, Вінниця та чотири дводенні тренінги навчального курсу «Підходи до створення умов плюралістичних процесів прийняття рішень на місцевому рівні».

Виконавчий директор Науково-методичного центру освіти дорослих Катерина Кучина доповіла, що «Міжнародний день людей з інвалідністю – 3 грудня – Генеральна Асамблея ООН з 1992 р. проголосила щорічною подією всесвітнього масштабу. Ця подія привертає увагу до проблем, які все ще дискримінують їх права, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі інвалідів у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. За даними голови комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, нині в Україні понад 2 мільйона 800 тисяч людей мають статус інвалідності. Це 6 % до загальної кількості, у Мелітополі – 9219, що підтверджує наведену статистику».

Доповідачка також звернула увагу на коректність термінології: «7 вересня Верховна Рада України затвердила внесення змін до Закону України 2009 р. «Про ратифікацію Конвенції про права інвалідів», згідно з пояснювальною запискою до якого, закон зобов’язує слово «інвалід» замінити на «особа з інвалідністю». Отже, некоректно використовувати терміни «з обмеженими можливостями» або «з особливими потребами» https://humanrights.org.ua/material/termin_invalid_uzhe_i_v_ukrajinskomu_zakonodavstvi_viznali_nekorektnim_ .

Про заходи, які проводилися для студентів з інвалідністю у 2016 р., розповіла голова БО «Соціальний фонд» Любов Кучина. Серед них: майстер-класи з виготовлення сувенірів з полімерної глини в рамках проекту «Зустріч з цікавою людиною», просвітницько-розважальні заходи на території агробіологічного комплексу МДПУ ім. Б. Хмельницького в рамках проекту «Долаємо бар’єри спілкування», відвідування міських культурних заходів – київського Цирку «Кобзов», «Бібліотека – територія добра і милосердя», театральної вистави «За двома зайцями», тренінгу «Функціональні обмеження не обмежують права» від експерта з м. Вінниця та ін. Усі заходи мали на меті сприяння адаптації та соціалізації молоді з порушеннями здоровʼя. Важливим етапом роботи БО «Соціальний фонд» є залучення до організації та проведення заходів волонтерів МДПУ ім. Б. Хмельницького, що допомагає їм подолати стереотипи, повʼязані з інвалідністю.

У якості тренера інтерактивного семінару «Громадянські права» запрошено методиста Регіонального інформаційно-аналітичного центру «Освіта та громадянське суспільство» Наталю Богомолову. Професійна тренерка пояснила актуальність освіти з прав людини для демократичного громадянства, презентувала результати опитування мешканців Запорізької області «Правова культура як фактор формування громадянської компетентності учасників освітнього простору: регіональний аспект», ознайомила з європейською та вітчизняною законодавчою базою у галузі громадянської освіти.

Міні-лекції допомогли учасникам структурувати знання щодо прав і свободи людини: особисті (громадянські), політичні, соціально-економічні, культурні. Історичний екскурс «Еволюція прав людини» дозволив візуалізувати рабовласництво часів давнього світу та демократію сучасності. Ділова гра «Створюємо модель громадянського суспільства» продемонструвала стереотипне мислення щодо сприйняття влади та громади. Висновок, який зробили учасники, – «якщо ти знаєш свої права, це допоможе приймати виважені правомірні рішення в житті».

Пам’ятаймо, що рівень цивілізованості суспільства залежить від його ставлення до тих, кому необхідна допомога!

Захід відбувся в межах проекту «Консолідація зусиль провайдерів освітніх послуг у сфері формальної та неформальної освіти дорослих для формування громадянської компетентності жителів Запорізької області», який реалізується Науково-методичним центром освіти дорослих у партнерстві з Благодійним об'єднанням «Соціальний фонд» за фінансової підтримки Представництва Інституту міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів DVV International та Міністерства закордонних справ Німеччини.

Прес-служба
Науково-методичного центру освіти дорослих
МДПУ імені Богдана Хмельницького