МІЖНОРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО З ЮНЕСКО ТРИВАЄ

Науковці Центру із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я, викладачі кафедри географії та туризму МДПУ імені Богдана Хмельницького продовжують співпрацю із ЮНЕСКО з питань підтримки охорони нематеріальної культурної спадщини України. Протягом 2023 року вони брали участь у проекті «Підтримка України в культурі та освіті через ЮНЕСКО: реагування на надзвичайні ситуації для всесвітньої спадщини та культури, оцінка збитку та захист»

20 жовтня 2023 року у рамках проекту за підтримки AECID (Agency for International Development Cooperation)  та UNITAR/UNOSAT (United Nations Institute for Training and Research / United Nations Satellite Centre ) відбувся вебінар «Інформаційні технології (ІТ) для підтримки охорони культурних цінностей в Україні». Захід проходив із метою підвищення обізнаності  щодо принципів використання супутникових зображень і геопросторових інформаційних технології (GIT) для документування та підтвердження пошкодження культурної спадщини під час російської збройної агресії. У вебінарі взяли участь фахівці зі збереження культурної спадщини, експерти з оцінки руйнувань, реставратори, науковці, викладачі університетів, аналітики, розробники програмного забезпечення тощо.

Протягом наступних двох років науковці МДПУ імені Богдана Хмельницького будуть залучені до участі у реалізації Міжнародного  плану дій ЮНЕСКО з розвитку культури в Україні (п’ятий напрям «Зміцнення стійкості через культуру»).


Участь доцента Олени Арабаджи у зустрічі з представниками Венеційської комісії (Європейської комісії за демократію через право)

20 квітня 2023 року директор Центру із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я доцент Олена Арабаджи взяла участь у онлайн-зустрічі із представниками Венеційської комісії у зв’язку з підготовкою Висновку Венеційської комісії щодо Закону про національні меншини (спільноти) України. На зустрічі були присутні Регина Кинер (представник Швейцарії), Ян Велаерс (представник Бельгії), П’єр Гарроне (керівник ІІ відділу Венеціанської комісії), Ашот Аванесян – Голова Ради національних спільнот України, Людмила Коваленко – Голова ради представників громадських об’єднань при Міністерстві освіти і науки України тощо.

У своїх виступах представники України зазначили, що Закон закріплює визначення поняття “національних меншин (спільноти)”; права, свободи та обов’язки осіб, що належать до національних меншин, особливості державної політики щодо реалізації прав і свобод представників національних меншин, повноваження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту прав і свобод осіб, що належать до національних спільнот. У законі підкреслюється, що особа, що належить до національної меншини, має також право на самоідентифікацію, свободу громадських об’єднань і мирних зборів, свободу вираження поглядів і переконань, думки, слова, совісті та релігії; участь у політичному, економічному та соціальному житті; використання мови національної меншини; освіту, зокрема мовами національних меншин; збереження культурної самобутності національної спільноти.

У своєму виступі Олена Арабаджи наголосила, що імплементація Закону дасть змогу створювати консультативно-дорадчі органи при державних органах виконавчої влади різних рівнів, які сприятимуть реалізації державної політики в сфері захисту прав та свобод національних меншин. Прийняття Закону про національні меншини (спільноти) є однією з вимог Європейської комісії для підтвердження руху України до Європейського Союзу. Сподіваємось, що Висновки Венеційської комісії будуть позитивними для нашої країни.


Участь доцента О.Арабаджи в обговоренні законодавчих актів України з питань етнополітики

15 березня 2023 року директор Центру із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я, доцент кафедри географії та туризму Олена Арабаджи  взяла участь у консультації Державної служби з етнополітики та свободи совісті  щодо обговорення правових механізмів імплементації Закону України «Про корінні народи України» і Закону України «Про національні меншини (спільноти) України», проекту Концепції державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті».

Під час зустрічі учасники наголосили на важливості комплексного розгляду рекомендації Європейської Комісії щодо майбутнього членства  України в ЄС та резолюції Європейського Парламенту стосовно імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також необхідності продовжити роботу у сфері забезпечення прав національних меншин та корінних народів України після завершення війни та звільнення всіх тимчасово окупованих територій України.

Доцентом Оленою Арабаджи було презентовано матеріали про самоідентифікацію, самореалізацію та правовий статус караїмського етносу в умовах сучасної України.

До зустрічі долучилися представники Ради Європи та Європейської Комісії, які відзначили позитивну динаміку виконання Україною рекомендацій Європейської комісії.


Співробітництво з ЮНЕСКО продовжується

15 березня 2023 року директор Центру із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я, доцент кафедри географії та туризму Олена Арабаджи  взяла участь у Другій координаційній зустрічі з підтримки охорони нематеріальної культурної спадщини України, яка була організована Секретаріатом ЮНЕСКО з питань конвенції 2003 року.

Нагадаємо, що МДПУ ім. Б. Хмельницького з 2018 року є активним учасником мережі університетів південно-східної Європи, які досліджують нематеріальну культурну спадщину своїх країн. Цю мережу було створено Регіональним центром з охорони нематеріальної культурної спадщини (Республіка Болгарія) під егідою ЮНЕСКО.

З вітальними словами до учасників конференції звернулись: Тім Куртіс – представник ЮНЕСКО, Секретар Конвенції 2003 року з охорони нематеріальної культурної спадщини; Катерина Чуєва – заступник Міністра культури та інформаційної політики України. Директор Центру розвитку «Демократія через культуру» Олександр Буценко представив проект України «Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини», підтриманий Фондом ЮНЕСКО у 2022/2023 рр.

В обговоренні нових ідей взяли участь Ганна Чмиль, директор Інституту культурології НАМ України, Валентина Дем’ян, голова Експертної ради з питань НКС при Міністерстві культури та інформаційної політики України, Євген Клопотенко, український кулінарний експерт, Олена Іщенко, в.о. директора УКЦД та інші.

У своєму виступі доцент Арабаджи  Олена відзначила виклики та загрози збереження культурної спадщини етносів Приазов’я в умовах тимчасової  окупації.

Підбиваючи підсумки, Фуміко Огіната, завідувач менеджменту програм підрозділу живої спадщини ЮНЕСКО, зазначила, що солідарна підтримка Україні триватиме і надалі.


Участь викладачів МДПУ в Міжнародній науково-практичній конференції «Освіта в НКС: дослідження, охорона. Освіта в НКС у надзвичайних ситуаціях»

24 січня 2023 року директор центру із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я доцент кафедри географії та туризму Олена Арабаджи та доцент кафедри географії та туризму Ірина Донець взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Освіта в НКС: дослідження, охорона. Освіта в НКС у надзвичайних ситуаціях».

Конференція проходила за підтримки відділення живої спадщини ЮНЕСКО (Франція). Нагадаємо, що МДПУ ім. Б. Хмельницького з 2018 року є активним учасником мережі університетів південно-східної Європи, які досліджують нематеріальну культурну спадщину своїх країн. Цю мережу було створено Регіональним центром з охорони нематеріальної культурної спадщини (Республіка Болгарія) під егідою ЮНЕСКО.

З вітальними словами до учасників конференції звернулись: Тім Куртіс – представник ЮНЕСКО, Секретар Конвенції 2003 року з охорони нематеріальної культурної спадщини; Катерина Чуєва – заступник Міністра культури та інформаційної політики України; Ірена Тодорова – виконавчий директор Регіонального центру з охорони нематеріальної культурної спадщини в країнах Південно-Східної Європи під егідою ЮНЕСКО (Софія, Болгарія) Станіслав Довгий –  президент Малої Академії Наук України.

Модерували захід Олександр Буценко – директор Центру розвитку «Демократія через культуру» та Валентина Дем’ян – голова Експертної ради з питань НКС Міністерства культури та інформаційної політики України.

Зазначимо, що проблеми охорони нематеріальної культурної спадщини мають міждисциплінарний характер та досліджується етнографами, істориками, географами, культурологами, мистецтвознавцями та правознавцями.

Свої розробки на конференції представили науковці з України та країн східної Європи: Ганна Чміль – директор Інституту культурології Національної академії мистецтв України; Денис Свириденко – завідувач кафедри ЮНЕСКО з наукової освіти Державного університету імені Михайла Драгоманова; Олесь Санін – віцепрезидент Національної академії мистецтв України; Адіна Гулубас (Національна академії наук Румунії); Веліка Стойкова-Серафімовська (Університет Св. Кирила і Мефодія Республіки, Північна Македонія): Іоана Репчук (Національна академії наук Румунії) Александра Бродовська (Національний інститут спадщини Польщі) та інші.

Науковці МДПУ імені Богдана Хмельницького Олена Арабаджи та Ірина Донець презентували п’ятирічну дослідницьку та просвітницьку діяльність науково-методичного центру із дослідження НКС народів Приазов’я, яка була визначена як інноваційний проект нашого Університету.

Продовжуємо вивчати історичну та культурну спадщину етнічних спільнот Запорізького краю та співпрацювати з українськими та міжнародними партнерами!


Участь у зустрічі-обговоренні

12 січня 2022 року директор Центру доцент Олена Арабаджи прийняла участь у зустрічі-обговоренні, яка була ініційована Державною установою «Український центр культурних досліджень» спільно з громадською організацією «Центр розвитку «Демократія через культуру за темою «Роль освіти в охороні НКС – показники, програми, інструменти, головні зацікавлені сторони». Обговорення проводилось в межах підготовки Періодичного звіту України з питань виконання Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини, що стосуються безпосередньо освіти, навчальних програм та політики в галузі освіти, правових і адміністративних заходів у секторі освіти.

Модераторкою заходу виступила Валентина Дем’ян – заступниця директора ГО «Центр розвитку «Демократія через культуру», національна експертка з питань нематеріальної культурної спадщини. У зустрічі прийняли участь представники Директорату мистецтв та мистецької освіти Міністерства культури та інформаційної політики. Учасники заходу ознайомились з методологією підготовки Періодичного звіту України з питань виконання Конвенції ЮНЕСКО 2003 р. та роллю і місцем освіти в охороні нематеріальної культурної спадщини.


Участь у Міжнародній науково-практичній конференції

15 – 16 грудня 2021 року відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Європейські практики міжкультурного діалогу в освіті» у форматі онлайну, в рамках імплементації проєкту напряму Жана Монне – Кафедра Жана Монне «Соціальні та культурні аспекти Європейських Студій». Міжнародна наукова конференція була присвячена детальному вивченню одного з ключових моментів різновидів соціальної інновації політики соціального згуртування ЄС – міжкультурному діалогу та інклюзії в освіті.

З вітальним словом від Національного Еразмус+ Офісу в Україні до учасників конференції звернувся Петро Крайнік – менеджер напряму Жана Монне Програми Еразмус+ Національного Еразмус+ Офісу в Україні; Мар’я Нестерова – доктор філософських наук, професор, керівник проєктів напряму Жана Монне Програми Еразмус+, професор Кафедри Жана Монне «Соціальні та культурні аспекти Європейських Студій».

На пленарному засіданні виступила директор Центру доцент Олена Арабаджи з доповіддю «Караїми України: міжкультурний діалог протягом століть». У доповіді була презентована нематеріальна культурна спадщина караїмського етносу.


Участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції

 5 листопада 2021 р. директор Центру доцент Олена Арабаджи взяла участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції на тему: «Засади науково-практичного супроводу захисту гастрономічної спадщини України як складової НКС». На заході було презентовано уніфіковану, відповідно до європейських стандартів, методику ідентифікації, опису, визначення, обліку та валоризації традиційних харчових продуктів та напоїв, обговорено шляхи її інтеграції в навчальні програми закладів вищої освіти. Конференцію організовано за підтримки Українського культурного фонду у межах проекту «Інноваційні форми захисту нематеріальної культурної спадщини України та підтримки місцевих спільнот шляхом створення віртуального пілотного музею гастрономічної спадщини «Вітрина Закарпаття» та пілотних регіональних реєстрів традиційних продуктів на основі наукового супроводу, діджиталізації та просвіти у межах міжрегіонального партнерства».


Запрошення на конференцію


Участь у підсумковій конференції проєкту «Дослідження гастроспадщини України: традицій гостинності та культури приготування страв, як основи для розвитку креативних індустрій регіону»

28 жовтня 2021 року директор науково-методичного центру із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я доцент Олена Арабаджи взяла участь у підсумковій конференції проєкту, що реалізується Українським центром культурних досліджень за підтримки Українського культурного фонду. У конференції взяли участь 98 представників різних регіонів України у форматі та 14 осіб, переважно спікерів у форматі офлайн.

Було презентовано три кращі концепції гастростартапів. Серед членів журі грантового проєкту «Дослідження гастроспадщини України», які визначили  ці проєкти були Влада Литовченко, Ігор Абрамук, Ірина Каць та Олена Арабаджи тощо. Директор Українського центра культурних досліджень Ірина Френкель дала схвальну оцінку діяльності університетського Центру із дослідження НКС.


Інтерактивний круглий стіл «Роль недільних шкіл та факультативного навчання у формуванні ключових компетентностей  молоді»

 13 жовтня 2021 року відбувся інтерактивний круглий стіл «Роль недільних шкіл та факультативного навчання у формуванні ключових компетентностей молоді». Захід пройшов за підтримки Проєкту Ради Європи «Посилення захисту національних меншин, включаючи ромів та мови меншин в Україні». Круглий стіл працював у змішаному режимі. Директор науково-методичного центру із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я доцент Олена Арабаджи виступила модератором заходу.

З доповідями про роботу недільних шкіл м. Мелітополь виступили: керівниця ГО «Мелітопольське товариство болгарської культури Балкани», керівник болгарського культурно-освітнього центру ім. Св.св. Кирила та Мефодія Арина Мітєва; керівниця ГО «Мелітопольська міська єврейська громада», керівник громадського центру «Ор Хадаш», фахівець з неформальної освіти Ганна Стаценко; голова ГО «Мелітопольське товариство греків» Олексій Мальцев ; викладачка недільної караїмської школи Софія Ялпачик; керівниця центру національних культур Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки Ольга Назаренко.

Діяльність загальноосвітніх закладів освіти презентували: директор Мелітопольської ЗОШ № 22 Мелітопольської міської ради Запорізької області Олексій Яценко та директорка комунальної установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Мелітопольської міської Запорізької області Тетяна Колісник.

Особистим досвідом навчання молоді караїмською мовою поділилась учитель недільної караїмської школи, Почесний громадянин м. Мелітополь Софія Ялпачик. Пані Софія є носієм караїмської культури, автором навчальних посібників з вивчення караїмської мови тощо.


Участь у конференції «Євреї в етнічній мозаїці українських земель»

16-18 серпня 2021 року  у Мелітополі відбулася V міжнародна наукова  конференція “Євреї в етнічній мозаїці українських земель”. Організатором конференції є Центр дослідження міжетнічних відносин Східної Європи (Харків), Центр урядування та культури в Європі Санкт Галленського університету (Швейцарія).  Від імені громади Мелітополя учасників конференції привітала директор науково-методичного центру із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я МДПУ імені Богдана Хмельницького доцент Олена Арабаджи. Модерував захід Юрій Радченко – директор Центру дослідження міжетнічних відносин Східної Європи. Дистанційно участь у  конференції взяв Артур Марковскі (Варшава).

Учасники конференції ознайомились з історією міста на екскурсії «Етнічні  кольори старого Мелітополя», яку провела доцент Олеся Топалова та відвідали караїмський етнографічний центр «Кале».

 Учасникам зустрічі носій караїмської культури Софія Ялпачик  презентувала елемент Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України «Традиція приготування ет аяклак (караїмський пиріжок з м’ясом). Досвід караїмів Мелітополя».


Інтерактивний круглий стіл до Міжнародного дня корінних народів світу «Закон про корінні народи України як запорука сталого розвитку держави»

9 серпня 2021 року відбувся інтерактивний круглий стіл «Закон про корінні народи України як запорука сталого розвитку держави».  У 1994 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, якою 9 серпня визначено Міжнародним днем корінних народів світу. Цього року Україна вперше відзначала цей день, маючи чинний Закон України «Про корінні народи України». Нагадаємо, що закон набув чинності 23 липня 2021 року та визначає корінними народами України, які сформувалися на території Кримського півострову, кримських татар, караїмів і кримчаків.

 Активними учасниками заходу були голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан, Постійний представник Президента України в Автономній Республиці Крим Антон Кориневич, ректор МДПУ імені Богдана Хмельницького Анатолій Солоненко, Президент громадсько спілки «Асоціація національних меншин Запорізької області» Науфаль Хамдані представники корінних народів України, експерти, держслужбовці, освітяни, науковці, представники національно-культурних товариств, журналісти тощо. Цього разу крім інтеркультурних міст України, до заходу приєдналися й представники та представниці ініціативних груп національних спільнот проєкту Ради Європи «Посилення захисту національних меншин, включаючи ромів та мови меншин в Україні».

Директор науково-методичного центру із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я доцент Олена Арабаджи виступила модератором заходу та презентувала історичну та культурну спадщину караїмського народу у доповіді «Караїми та  кримчаки: самоідентифікація та самореалізація в умовах сучасної України». Вчитель недільної караїмської школи Софія Ялпачик емоційне звернулась  до учасників з закликом берегти рідну мову та традиційну   культуру. Інтерактивний круглий стіл закінчився презентацією смаколиків кримськотатарської та караїмської кухні.   


Літня школа «Принципи та цінності ЕС: різноманіття та інклюзія в освіті для сталого розвитку»

5-9 липня 2021 року на базі Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького відбулася літня школа, яка проводилась в рамках імплементації Проекту ЄС Еразмус+ у співпраці з Кафедрою Жана Моне «Соціальні та культурні аспекти Європейських студій».  низку заходів із поширення європейських цінностей в системі вищої освіти та в громадянському суспільстві. До проекту залучені фахівці з євроінтеграції та інклюзії з Національного університету біоресурсів та природокористування, Сумського національного аграрного університету, Інституту вищої освіти НАПН України та інших.  

У караїмському етнографічному центрі «КАЛЕ»,   відбулася студія «Комунікативно-діалогічні принципи та стратегії людського єднання як практична філософія виживання». Директор науково-методичного центру із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я доцент Олена Арабаджи виступила з презентацією нематеріальної культурної спадщини караїмського етносу. Було проведено майстер-клас із виготовлення караїмського пиріжка з м’ясом (ет аякълакъ). 


Організація та проведення конференції у Приморській територіальній громаді

В рамках ІІ Відкритого фестивалю-конкурсу вина «Чарівна лоза Примор’я» 12 червня 2021 року в Приморської міської раді відбулася тематична конференція « Історико-культурна спадщина регіону: від ресурсу до продукту»,  яка була організована науково-методичним центром із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів за замовленням  Приморської територіальної громади.

Директор Центру доцент Олена Арабаджи виступила з доповіддю «Нематеріальна культурна спадщина болгарського етносу як ресурс сталого розвитку Приморської територіальної громади», доцент Олеся Топалова – з доповіддю «Фестиваль як туристичний тренд: теорія та досвід», доцент Лариса Прохорова – з доповіддю «Геологічний туризм як сучасна форма активного способу життя».

Учасників конференції і фестивалю вокально-хореографічною композицією  «Трифон Зарезан» привітав  народний фольклорний колектив «Червена квітка». Всі бажаючи прийняли участь у майстер-класі з приготування баниці від майстринь з села Банівка Оксани Шайтанової та Вікторії Портнової, які розповіли і показали технологію приготування цього болгарського смаколика. Смачні національні страви презентували майстрині з сіл Мануйлівка та В’ячеславка.

У планах Центру – продовження співробітництва з Приморською ОТГ.


Міжнародна науково-практична конференція «Кримські татари: минуле та сьогодення»

9 червня 2021 року на базі Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Кримські татари: минуле та сьогодення» до Дня кримськотатарського прапора. Конференцію привітали Антон Кориневич – Постійний представник Президента України в АР Крим, Рефат Чубаров – голова Меджлісу кримськотатарського народу, Ескандер Барієв –  Голова правління кримськотатарського ресурсного центру, Владислав Мороко – директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної адміністрації, Михайло Семікін – заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

З доповідями виступили Атлас Якубаускас – професор Університету Миколаса Ромерса (м. Вільнюс), Андрій Іванець – історик, публіцист, громадський діяч, Аніфе Курсеітова – голова ГО «Кримська родина», Гульнара Бекірова – редактор телеканалу АТР та інші.

Директор науково-методичного центру із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я доцент Олена Арабаджи виступила модератором заходу та презентувала історичну та культурну спадщину караїмського народу з доповіддю «Зберегти спадщину: законопроект «Про корінні народи України».


Моніторинговий візит депутатів Верховної Ради України до Мелітополя

25 травня 2021 року відбувся моніторинговий візит до Мелітополя членів Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин. Народні депутати Дмитро Лубинець, Сергій Мінько, Вікторія Кінзбурська зустрілись з представниками національних менших та закладів вищої  освіти, органів державної влади міста.

Зустріч відбулась у караїмському етнографічному центрі «КАЛЕ», народні депутати ознайомились з життям інтеркультурного Мелітополя, історичною та культурною спадщиною караїмського народу.  У ході візиту обговорені  питання, пов’язані із напрацюванням і вдосконаленням законодавчої бази, спрямованої на врегулювання етнонаціональних відносин, зокрема проекту нової редакції Закону «Про національні меншини в Україні», а також вивчення стану забезпечення прав і потреб національних меншин. «Закон буде спрямований на захист прав національних менших. Зараз до роботи над законопроектом залучені представники усіх профільних міністерств», – зазначив Голова Комітету Дмитро Лубінець.

Директор науково-методичного центру із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я доцент Олена Арабаджи виступила з доповіддю «Караїми: правовий статус, самоідентифікація і самореалізація в умовах сучасної України». Учасникам зустрічі було презентовано елемент Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України «Традиція приготування ет аяклак (караїмський пиріжок з м’ясом). Досвід караїмів Мелітополя».


Запрошуємо прийняти участь у інтерактивному круглому столі «Роль недільних шкіл та факультативного навчання у формуванні ключових компетентностей молоді»
Запрошуємо прийняти участь у інтерактивному круглому столі «Роль недільних шкіл та факультативного навчання у формуванні ключових компетентностей молоді», який відбудеться у змішаному форматі 13 жовтня 2021 року.Захід відбудеться при підтримки Проекту Ради Європи «Посилення захисту національних меншин, включаючи ромів та мови меншин в Україні».
 
На інтерактивний круглий стіл запрошуються викладачі недільних шкіл, представники національно-культурних товариств, освітяни, науковці та представники міської влади. Будуть обговорені питання щодо розвитку і збереження мов національних меншин та корінних народів як пріоритетного завдання сучасної етнокультурної політики України. Модератор – директор центру із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я Олена Арабаджи .
 
Захід відбудеться з 10:00 до 12:00 оф-лайн у залі засідань Вченої ради університету з дотриманням необхідних санітарно-епідеміологічних вимог та он-лайн на платформі ZOOM за посиленням: https://us02web.zoom.us/j/85434057808… (ідентифікатор конференції: 854 3405 7808, код доступу: 2021).

Участь у Форумі ООН

З 19 по 30 квітня 2021 р. у гібридному режимі відбулася  20 сесія Постійного форуму ООН з питань корінних народів. Форум був започаткований у липні 2000 р. як дорадчий орган Економічної та соціальної ради ООН і є центральною платформою для обговорення комплексу питань захисту прав корінних народів. Цьогорічною темою форуму було визначено тему –   «Мир, справедливість та сильні інституції: роль корінних народів у досягненні Цілі сталого розвитку 16». Україну на Форумі представляла делегація, у складі якої – перша заступниця міністра закордонних справ нашої держави Еміне Джапарова, глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубарова, а також інші представники корінних народів Криму. Караїмську спільноту України представляла директор науково-методичного центру із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я МДПУ імені Богдана Хмельницького Олена Арабаджи . На жаль, пандемія завадила фізичній присутності делегатів, але постійне представництво України в Нью-Йорку зробило все, щоб думка кримських татар, кримчаків та караїмів гідно прозвучало на сесії.

Олена Арабаджи взяла участь у тематичному заході «Загрози сталому розвитку корінних народів в умовах міждержавного конфліктів на прикладі окупованого Росією Криму», який відбувся 26 квітня 2021 р.  Вона поінформувала учасників заходу, що згідно останнього офіційного Перепису населення України у 2001 році, в Україні мешкало 1196 караїмів, у тому числі у Криму – 671 караїм. За минулий період чисельність караїмів зменшилась і на сьогодні – це один із найменш чисельних народів світу. У визначенні національної ідентичності караїмів, яка була прийнята у 2003 році, вказується, що «кримські караїми-тюрки відчувають особливі почуття до Криму, як до історичної батьківщини». Окупація Криму, яка відбулась у 2014 році, порушила вікові родинні зв’язки караїмського етносу, можливість збереження історико-культурної спадщини народу.

 Олена Арабаджи наголосила, що Україна повинна приділяти особливу вагу питанням етнонаціональної єдності. Актуалізується, на її погляд, прийняття Верховною Радою України законопроекту «Про корінні народи», а також – нормативно-правових актів про підтримку з боку держави всебічного розвитку корінних народів України.


Робоча зустріч з представниками ОБСЄ

23 квітня 2021 року відбулась онлайн зустріч директору науково-методичного центру із вивчення нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я МДПУ імені Богдана Хмельницького доцента Олени Арабаджи з представниками спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Berik Mirmanov; Iryna Ishchenko; Razvan Palii. У ході зустрічі Олена Арабаджи ознайомила представників місії з історичною та культурною спадщиною народів Приазов’я, інтеркультурною стратегію розвитку м. Мелітополя та діяльністю науково-методичного центру із вивчення нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я.

Особливу увагу у представників місії ОБСЄ викликали питання збереження культурної спадщини  караїмського етносу, представники якого прибули до Мелітополя у ХІХ ст. Олена Арабаджи розповіла про діяльність центру про внесення традицій національної кухні караїмів до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України та запросила співрозмовників відвідати університет та місто.


Робоча зустріч з представником Державної служби етноплітики та свободи совісті

17 квітня 2021 року у етнографічному караїмському центрі «Кале» відбулася робоча зустріч з представником Державної служби з етнополітики та свободи совісті Вікторією Халанчук (м. Київ). Зустріч була присвячена питанням захисту прав корінних народів України, виконанню стратегії інтеркультурного розвитку м. Мелітополь тощо. У зустрічі прийняли участь Михайло Семикін – заступник міського голови м. Мелітополя, Арабаджи Олена – директор науково-методичного центру із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я МДПУ імені Богдана Хмельницького, Макаров Юрій, Аттар Наталія, Вислогузов Дмито  – члени  ГО “Спілка караїмів України”, Букрєєва Ірина – доцент кафедри соціології МДПУ імені Богдана Хмельницького, Ібрагимова Лейла – директор міського краєзнавчого музею, Ібрагимова Зарема – член ГО «Азат», Бріцин Михайло – секретар міжконфесійної ради м. Мелітополя.

Олена Арабаджи розповіла про діяльність науково-методичного центру із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я МДПУ імені Богдана Хмельницького щодо збереження традицій національної кухні караїмського, болгарського, грецького етносів тощо. Особлива увага у розмові приділялась формальної та неформальної освіти у питаннях збереження нематеріальної культурної спадщини караїмів. Михайло Семикін презентував гості креативний проект міської етноспільноти «Смакує по-мелітопольські».


На базі університету відбувся Регіональний науково-практичний семінар «Гастрономічні тренди нематеріальної культурної спадщини як туристичні ресурси Запорізького краю»

24 березня 2021р. на базі Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького відбувся Регіональний науково-практичний семінар «Гастрономічні тренди нематеріальної культурної спадщини як туристичні ресурси Запорізького краю».

Захід проведено за підтримки департаменту культури, туризму національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації.

Під час зустрічі було зазначено, що стратегічна мета розвитку туризму в Україні полягає у створенні продукту, конкурентоспроможного на світовому ринку, здатного максимально задовольнити туристські потреби населення країни, забезпечити на цій основі комплексний розвиток територій та їх соціально-економічних інтересів за збереження економічної рівноваги та історико-культурної спадщини. Перспективним і одним із найбільш динамічно розвинених сегментів як туристичного, так і ресторанного видів у сучасних умовах можна назвати «гастрономічний туризм». Цей новий вид туризму має більші перспективи розвитку, а організація «гастрономічних турів» сприяє відродженню національних кулінарних традицій.

Важливість гастрономічного туризму полягає у здатності розмежувати ціннісно-смисловий універсум культури окремих народів, і в такому ракурсі він постає як один із засобів активізації крос-культурної комунікації, є проявом міжкультурних контактів і як такий сприяє встановленню багатовекторних комунікаційних зв’язків. Внаслідок різноманітних культурних контактів відбувається обмін ментальними, духовними і матеріальними цінностями, досвідом на міжособистісному, етнічному, державному та загальноцивілізаційному рівнях.

Модераторами заходу були:

– Златова О.Ю. – т.в.о. директора, завідувач КУ «Обласний методичний центр культури і мистецтва» ЗОР;

– Топалова Л.І. – доцент кафедри туризму, економічної географії та краєзнавства Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з презентацією доповіді «Гастрономічний туризм: європейський та український досвід»;

– Френкель І.В. – директор Українського центру культурних досліджень Міністерства культури та інформаційної політики України з презентацією проєкту «Гастроспадщина України: традиції гостинності та культури приготування страв»;

– Арабаджи О.С. – доцент кафедри туризму, економічної географії та краєзнавства Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з презентацією доповіді «Традиції кухні Приазов’я»;

– Ковтун Т.С. – завідувач організаційно-методичного відділу комунального закладу «Приморська централізована клубна система» Приморської міської ради Бердянського району з презентацією проєкту «Чарівна лоза Примор’я»;

– Фоміна О.О. – головний спеціаліст управління культури та молоді Мелітопольської міської ради Запорізької області з презентацією щорічного фестивалю Мелітопольщини «ЧерешнЕво»;

– Глебова Н.І. – доцент кафедри соціології Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з презентацією проєкту «Інтеркультурний фьюжн: модна кухня»

– Марченко О.А. – професор кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з презентацією гастро-проєкту «Смакує по-мелітопольськи…»;

– Левада О.М. – доцент кафедри туризму, економічної географії та краєзнавства Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, член Мелітопольського грецького товариства з майстер-класом із виготовлення грецького листового пирога «Шумуш».

Цікаві та змістовні доповіді, гостинна атмосфера та приємне спілкування спонукали учасників заходу до подальшої співпраці та реалізації нових спільних проєктів.

 


22 та 24 вересня 2020 року

Науково-методичний центр

із дослідження нематеріальної культурної спадщини народів

Мелітопольського державного педагогічного університету

імені Богдана Хмельницького

запрошує

на онлайн воркшоп «Культурна спадщина. Збереження та популяризація в умовах об’єднаних територіальних громад»