Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету Літня зустріч тренерів з медіаграмотності по обміну досвідом

Літня зустріч тренерів з медіаграмотності по обміну досвідом

05.07.2018

3-4 липня 2018 року відбулась зустріч тренерів з медіаграмотності в Києві, організована Академією української преси (АУП) за підтримки DW Akademie. Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького представляла доцент кафедри педагогіки і педагогічної майстерності Ізбаш Світлана Сергіївна. Протягом березня-квітня АУП реалізувала три триденних тренінги для тренерів з медіаграмотності. Після цього протягом квітня-червня 60 учасників цих занять провели 136 трененгів для 2607 осіб.

Основна мета проекту – підготувати компетентних тренерів з медіаграмотності та надати людям необхідні інструменти, за допомогою яких швидко можна уберегти себе від впливу недостовірної інформації.

Впродовж двох днів медіаексперти, медіафахівці та мультиплікатори медіаграмотності презентували свої найуспішніші практики. Учасники ділилися перлинами тренерської майстерності, а саме: поповнили арсенал методів на знайомство, додали до скарбнички рухові ігри для дорослих «Енерджайзер», знайшли способи роботи із супротивом учасників, ознайомились з принципами роботи у малих групах, дізналися про ефективні способи отримання фідбеку, дізналися про мотиваційні лайфхаки для перевірки інформації, встановили хто такі лідери думок, визначили розповсюджені прийоми маніпуляцій у ЗМІ, пограли у тренінгові вправи на розпізнавання стереотипів, розібрали що таке медіапросьюмеризм і познайомились з технологіями компетентного медіаспоживання, взяли участь у інтерактивній грі із застосуванням методу «Шість шляп мислення». Слід особливо відзначити формат зустрічі, в якому не було «слухачів» і «глядачів». Всі учасники були дійовими особами, творцями навчального середовища, які будували разом креативний інноваційний освітній простір.

Нагадаємо, що Ізбаш Світлана Сергіївна завдяки участі у проекті протягом квітня-червня 2018 року провела 4 тренінги з медіаграмотності для учнів, студентів та вчителів закладів загальної середньої освіти м. Мелітополя. Тренінг на тему: «Підготовка вчителів закладів загальної середньої освіти до впровадження медіаграмотності в Новій українській школі» було проведено як окрему локацію під час роботи Всеукраїнської науково-практичної конференції «Особистісно-професійний розвиток вчителя в умовах реалізації Концепції Нової української школи». Всього було про треновано 105 осіб.

За результатами проведених тренінгів виявлено високу зацікавленість учасників у подібних тренінгах, а висвітлення результатів роботи на офіційній сторінці МДПУ імені Богдана Хмельницького та у соціальній мережі Фейсбук, привернуло увагу громадськості та місцевих ЗМІ до проблеми формування медіаграмотності у широкого кола учасників. Наразі отримано заявки на тренінги з медіаграмотності для педагогічних працівників від заступника директора з навчально-виховної роботи Мелітопольської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №25 Тетяни Устинової та викладача Мелітопольського вищого професійного училища Наталії Іванової, проведення яких заплановано на жовтень 2018 року.

Медіаграмотність визначено ключовим умінням інформаційно-цифрової компетентності у Концепції Нової української школи, вона  стає життєво необхідною компетентністю для всіх громадян у час надшвидкого інформаційного навантаження, тому формування медіаграмотності у майбутніх та практикуючих вчителів, набуває актуального і, навіть, стратегічного значення.

З більш детальною інформацією щодо зустрічі тренерів можна ознайомитись на офіційному сайті Академії української преси http://www.aup.com.ua/obmin-dosvidom-treneriv-z-mediagramo/