Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету ІІІ НАУКОВО-ПРОСВІТНИЦЬКИЙ СЕМІНАР ВЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ «ЕКОЛОГІЧНІ ЗНАННЯ – ОСНОВА ЖИТТЄВИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ»

ІІІ НАУКОВО-ПРОСВІТНИЦЬКИЙ СЕМІНАР ВЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ «ЕКОЛОГІЧНІ ЗНАННЯ – ОСНОВА ЖИТТЄВИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ»

05.10.2017

5 жовтня 2017 року о 12.45 у 143 аудиторії Навчально-наукового інституту соціально-педагогічної та мистецької освіти Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького відбувся ІІІ Науково-просвітницький семінар вчителів початкових класів «Екологічні знання – основа життєвих компетентностей».

Організатори проведених заходів: Молодиченко В.В. – доктор філософських наук, професор кафедри початкової освіти МДПУ імені Богдана Хмельницького, координатор студентської наукової лабораторії «Екологічна освіта для сталого розвитку», Мелаш В.Д. – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри початкової освіти МДПУ імені Богдана Хмельницького, керівник студентської наукової лабораторії «Екологічна освіта для сталого розвитку», Саєнко Ю.О. – асистент кафедри початкової освіти МДПУ імені Богдана Хмельницького, науковий куратор педагогічних досліджень у галузі початкової освіти, куратор студентської наукової лабораторії «Екологічна освіта для сталого розвитку».

Метою проведеного семінару стала зацікавленість вчителів міста та району у вирішенні проблеми з формування життєвих компетентностей сучасної молоді на основі безперервної екологічної просвіти та проблема виховання і самовиховання почуття приналежності до великого світу природи, любові до неї та особистої відповідальності за збереження її цінностей.

На семінар були запрошені директора та вчителі початкових класів Мелітопольського, Якимівського, Токмацького районів Запорізької області, вчителі Херсонської області та викладачі Бердянського державного педагогічного університету, а також студенти І-ІV курсів денної та заочно-дистанційної форми навчання Навчально-наукового інституту соціально-педагогічної та мистецької освіти Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького.

Розпочався науково-методичний семінар з презентації дитячих малюнків «Осіння краса рідної природи». Організатори: Абдурахманов Р.Д. директор Мелітопольської дитячої художньої школи, вчитель вищої категорії, вчитель-методист та Житнік Т.С. – кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри соціальної роботи, соціальної педагогіки та дошкільної освіти Навчально-наукового інституту соціально-педагогічної та мистецької освіти Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, вчитель ІІ категорії Мелітопольської дитячої художньої школи.

Наступним етапом була презентація творчих композицій студентів із природного та покидькового матеріалу «Осінні фантазії», організатором якої є Вахняк Н.В. ‒ старший викладач кафедри соціальної роботи, соціальної педагогіки та дошкільної освіти Навчально-наукового інституту соціально-педагогічної та мистецької освіти Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, науковий куратор педагогічних досліджень у галузі дошкільної освіти, куратор студентської наукової лабораторії «Екологічна освіта для сталого розвитку».

Також усі учасники заходу мали змогу ознайомитись з експозицією науково-методичної літератури «Екологічна освіта для сталого розвитку».

На семінарі були заслухані доповіді освітян Мелітополя та директорів шкіл районів, де розкрились питання розвитку екологічної свідомості й самосвідомості особистості, як екологічно-культурної людини. Почуття приналежності до природи виникає у особистості в результаті наявності у неї досвіду переживань цілої гами почуттів більш локального плану: занепокоєння за власне майбутнє і майбутнє своєї сім’ї в умовах екологічної нестабільності; негативне ставлення до людей, які своїми діями або бездіяльністю погіршують екологічну ситуацію в регіоні й країні, і самокритика, як недостатньо активного захисника природи; здивування від потенціалу і величі природи, усвідомлення місця й ролі людини в ній – людини-руйнівника і людини-творця; радість від власного успіху в природоохоронній діяльності, власної гідності як людини.

Наприкінці семінару учасники отримали сертифікати та навчальний посібник «Підготовка майбутніх педагогів до реалізації екологічної освіти для сталого розвитку», авторами якого є куратори Студентської наукової лабораторії «Екологічна освіта для сталого розвитку».

Інформацію підготувала:
куратор студентської наукової лабораторії
«Екологічна освіта для сталого розвитку» Саєнко Ю.О.