Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету МАЙСТЕР-КЛАС “ЕКОЛОГО-ЕСТЕТИЧНЕ ВИХОВАННЯ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ. ПЕТРИКІВСЬКИЙ РОЗПИС”

МАЙСТЕР-КЛАС “ЕКОЛОГО-ЕСТЕТИЧНЕ ВИХОВАННЯ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ. ПЕТРИКІВСЬКИЙ РОЗПИС”

12.04.2017

12 квітня 2017 р. в Навчально-науковому інституті соціально-педагогічної та мистецької освіти Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького було проведено майстер-клас “Еколого-естетичне виховання майбутніх вчителів початкової школи. Петриківський розпис”, присвячений святкуванню Великодня (16 квітня 2017 р.).

ДОВІДКА ДЛЯ УЧАСНИКІВ МАЙСТЕР-КЛАСУ

Петриківський розпис ‒ це шедевр народного малярства у селищі міського типу Петриківка Дніпропетровської області. Основа даного мистецтва ‒ віра в те, що в красивих орнаментах криється магічна сила, яка захищає господарів від злих сил і негараздів.

Люди, будуючи світлі хати-мазанки, розписували їх пишними квітковими малюнками, створюючи цілий художній ансамбль, адже прикрашався не лише інтер’єр будинку (стіни, піч), але й зовнішній фасад, а ще посуд, весільні скрині, меблі та інше хатнє начиння.

Господарів, чиї оселі не були розписані яскравими орнаментами, у селі не поважали, вважаючи їх морально вбогими та не гідними навіть вітань односельців.

Петриківський розпис ‒ це своєрідний декоративно-художній літопис флори та фауни Придніпров’я, який майстерно передає динаміку пташиного польоту, тонко відтворює найменші коливання рослин від вітру, вишукано поєднує світло і тіні.

Основним елементом петриківських орнаментів є квітка ‒ символ пишної природи. Найчастіше шедеври народного мистецтва прикрашають мальви, півонії, айстри, різноманітні польові квіти, а ще ті, які вигадують самі майстри. Так на стінах, полотнах і посуді утворюється свій, особливий світ краси та натхнення.

Організаторами заходу виступили: студентська наукова лабораторія «Екологічна освіта для сталого розвитку» (координатор: професор, доктор філос. наук Молодиченко В.В.; керівник: канд. пед. наук, доцент кафедри початкової освіти Мелаш В.Д.; куратор: Варениченко А.Б.).

Учасниками майстер-класу були студенти:

  • – Навчально-наукового інституту соціально-педагогічної та мистецької освіти Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького (І, ІІ, ІІІ, V курси: Бублієнко Я., Гавриленко К., Станішевська Н., Нежданова О., Трішечкіна В., Сидорчук А., Пискоха Н., Кубрак А., Петряник А., Семич М., Безхутра В., Оліщук Т., Ковач О., Іванова В., Шинкаренко Є., Воєвода В., Шевага Л.);
  • – хіміко-біологічного факультету Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького (ІІ курс: Лазаренко В., Лісова К., Тутова А.)
  • – факультету декоративно-прикладного мистецтва Мелітопольського училища культури, (ІІІ курс: Шевага Т.).

Мета ‒ формування у майбутніх вчителів початкової школи еколого- національного світогляду, духовних цінностей та вміння милуватися рослинним світом своєї країни.

Зі вступним словом виступила куратор студентської наукової лабораторії “Екологічна освіта для сталого розвитку” А. Б. Варениченко, яка наголосила, що еколого-естетичне виховання майбутніх вчителів початкової школи є загальновизнаною домінантою в сучасному екологічному русі країни. У зв’язку з цим особливого значення набувають еколого-естетичні імперативи, покликані формувати екологічний світогляд та культуру людини, виховувати її в дусі гуманістичних ідеалів і цінностей, прищеплювати почуття відповідальності за прийняті рішення щодо довкілля.

У ході проведення майстер-класу студентка магістратури 516-с групи ННІ СПМО Шевага Л. підготувала презентацію «Чарівний світ Петриківського розпису», яка містила інформацію про сучасну технологію Петриківського розпису:

1. Композиція: рівновага; масштабність мотивів, наростання розмірів окремих елементів; гармонійний контраст: гостре чергується з округлим, пряма лінія з хвилястою, великі елементи з малими; основні кольори спектру зіставляються з додатковими.

2. Характерні мазки та прийоми петриківського розпису.

3. Значення кольорів.

Усі учасники майстер-класу мали змогу самостійно застосувати сучасну техніку петриківського розпису на деревʼяних виробах (підготовка дерев’яного виробу (покриття клеєм і водою), використання наждачного паперу, нанесення мазків, закріплення розпису прозорим лаком). Після цього відбувся психологічний розбір індивідуальних розписів учасників майстер-класу, під час якого Шевага Т. та Шевага Л. надали інформацію про значення зображених квітів, тварин, кольорів, структури розміщення. Також студентам було запропоновано чаювання з різними видами трав рідного краю (меліса, м’ята, ромашка, липа, шипшина).

У кінці проведення майстер-класу студенти висловили власні думки з проблемного питання «Що для тебе означає еколого-естетичне виховання?» та отримали сертифікати.

Петриківський розпис – національний барвистий оберіг України!

Інформацію підготувала
куратор студентської наукової лабораторії
“Екологічна освіта для сталого розвитку”
Варениченко А.Б.