Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету Заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха відвідав МДПУ

Заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха відвідав МДПУ

22.05.2018

21-22 травня 2018 р. Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького з робочим візитом відвідав заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха.

В стінах вишу Максим Віталійович ознайомився з навчальним процесом, науковими розробками і презентаційними майданчиками факультетів. Окрім цього, він відвідав навчальні заняття студентів і зоологічний музей університету.

Під час засідання в Науково-навчальному центрі університету «Біорізноманіття» заступник Міністра прийняв участь в обговоренні стратегії розробки науково-інформаційної системи моніторингу та оцінки головних компонентів біорізноманіття в Азово-Чорноморському регіоні України у розрізі реалізації секторального принципу Директив Євросоюзу.

21 травня Максим Віталійович ознайомився з центром управління та інфраструктурою Ботієвської ВЕС, на власні очі побачив як в Україні використовують високі технології і добувають екологічно чисту електрику з відновлюваного ресурсу. Під час засідання робочої групи на Ботієвській ВЕС «ВІНД ПАУЕР» Стріха М.В. заслухав презентації докладів про впровадження сучасних розробок комплексної системи оцінки впливів вітрових станцій на природні комплекси при проектуванні, будівництві та експлуатації енергоспоруд, відповідно до національних та європейських вимог згідно процесу імплементації Директив 2009/147/ЄС про охорону диких птахів та Оселищної директиви 92/43/ЄС в межах Угоди України про асоціацію з ЄС.

Як зазначив заступник директора Науково-дослідного інституту біорізноманіття водних і наземних екосистем України Сіохін В.Д. розробку біологічного та природоохоронного напрямів досліджень, включаючи і тематику  робочої наради, забезпечує комплекс навчальних та наукових підрозділів Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, а саме:

  • - Азово-Чорноморська міжвідомча орнітологічна станція Інституту зоології ім. І.І.Шмальгаузена НАН України та МДПУ імені Богдана Хмельницького;
  • - науково-навчальний центр «Біорізноманіття»;
  • - кафедра екології та зоології;
  • - кафедра ботаніки та садово-паркового господарства;
  • - спільні науково-виробничі об’єднання  з громадською екологічною організацією «Лагуна» та науково-виробничим підприємством «ЕКОРЕСУРС І МОНІТОРИНГ».

Вперше для України на базі наукових структур створений комплексний впроваджувальний науковий кластер, який виконує дослідження ландшафтів, рослинності, комах, амфібій та плазунів, птахів, рукокрилих та інших ссавців, які є важливими компонентами при підготовці експертних висновків щодо розміщення площадок ВЕС. Наукові підрозділи університету на даний час є єдиним науковим комплексом, який володіє методичним апаратом, високотехнологічною інструментальною базою і досвідом робіт з даного напряму.

22 травня викладачі і студенти МДПУ мали змогу відвідати відкриту лекцію заступника Міністра освіти і науки України Стріхи М.В. «Данте. Світ. Україна». У ній Максим Віталійович розповів не лише про творчість Данте, а й про його рецепції в різні епо­хи у країнах Євро­пи і в Ук­раїні. Го­ловна дум­ка лекції зво­дилася до того, що Ук­раїна завжди була час­тиною Євро­пи.

Наприкінці лекції слухачі подякували Максиму Віталійовичу за цікаву та змістовну розповідь.

Заступник Міністра розповів представникам ЗМІ, що у нього залишилися приємні враження від можливостей, які відкриває Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького і відвідування нашого міста Мелітополя в цілому.

- Коли мене призначили на посаду заступника Міністра, я займався питаннями науки. Саме тоді я звернув увагу на Мелітопольський університет, який за статусом провінційний, але в той же час, бере участь в VII рамковій програмі Європейського Союзу. Це дуже високе визнання наукового рівня університету! Тут унікальна школа, пов'язана з біорізноманіттям, орнітологією, екологією. Дуже важливо, що ця школа вийшла на прямий зв'язок з бізнесом. Причому, з великим бізнесом, який розвиває вітрову енергію. Ця взаємодія приносить прекрасні результати! Я багато читав про ВЕС… Але читати це одне, а побачити це поле з шістьма десятками вітрогенераторів, це дорого коштує, – вважає  Максим Віталійович.

- Приїзд Максима Стріхи в наш університет – це знакова подія. Зазначу, що ми плідно співпрацюємо з Міністерством освіти і науки України. Максим Віталійович уже бачив напрацювання наших вчених. Вчора відбулася робоча нарада, яка присвячена актуальній темі збереження природних комплексів біорізноманіття та мінімізації впливу на них ВЕС, що зацікавило заступника Міністра. Наукові відділи нашого університету представляють сьогодні єдиний комплекс, який працює в цьому напрямку, тому у нас є фахівці і методичний супровід, щоб проводити такі дослідження, – зазначив ректор університету Анатолій Солоненко.