Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету Літературне свято в Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького

Літературне свято в Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького

10.05.2018

10 травня 2018 року в нашому університеті відбулось літературне свято «Поетичний травень», яке організувала Запорізька обласна організація Національної спілки письменників України на чолі з її головою Олександром Олексійовичем Медком.

Започатковане у 60-х роках Петром Павловичем Ребром свято і сьогодні лишається свіжим і творчим. П’ятдесят четверту річницю літератори відзначають широко й урочисто. Запорізькі письменники у березні та квітні вже відвідали різні міста та установи. Це перший такий масштабний проект для області у галузі книговидання. У рамках «Програми сприяння розвитку інформаційної галузі області на 2016-2020 роки» Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю у 2017 році на ці цілі було виділено 320 тис. грн. Наразі випущено 11 книг загальним накладом 2000 примірників. Усі книги видано українською мовою.

Через брак коштів досить тривалий час, понад 10 років, обласний бюджет не надавав фінансової допомоги у виданні книг. Незважаючи на велику кількість літераторів у Запорізькому краї, їх твори не друкувалися. Минулого року цю  ситуацію було зрушено з місця та розпочато процес виділення коштів для видання нових книг. Матеріали для друку було відібрати важко, бо його накопичилось досить багато. Було представлено близько 30 рукописів. Поки видано 11 книг. Проте цей процес не закінчується. На книговидання на цей рік в обласному бюджеті передбачено майже 400 тис. грн. «Ініціативу книговидання розпочато, кожного року ми будемо лише нарощувати темпи», - відзначив під час презентації в облдержадміністрації Едуард Гугнін. – «Впевнений, що це лише перший крок. Нам вдалося переконати багатьох у необхідності відродження бюджетного книговидання в області. Процес був складний, було багато суперечок, але все подолано, необхідний досвід набуто, і відтепер нам буде простіше рухатися вперед. Зазначу, що це досить унікальний досвід, адже мало областей можуть похвалитися виданням книг місцевих авторів у таких форматах».

«Немає сумніву, що наші доробки посядуть гідне місце в бібліотечних фондах області та знайдуть свого читача», - зазначив Лєван Шишинашвілі.

Найближчим часом до шкіл та бібліотек надійдуть видання: «Письменники Запорізького краю (кінець ХХ - початок ХХІ століття). Антологія прози і поезії»; Василь Діденко «Вибрані поезії. Спогади сучасності»; Олександр Медко «ХОРА»; Вікторія Сироватко «Віддам в хороші руки»; Микола Білокопитов «Смішно живемо»; Костянтин Сушко «Terra Grata» (Земля бажана); Любов Геньба «На гостинах у долі»; Юрій Єршов-Холодний «Народе необачний»; Олег Гончаренко «Нова братина»; Ольга Стадніченко «У свічаді слова: література, письменник, час»; Юрик Полян-Пилип «Тільки Сталін на стіні». У книгу «Письменники Запорізького краю (кінець ХХ - початок ХХІ століття) увійшли вибрані твори 37 письменників Запорізької області, членів Національної спілки письменників України, життєвий і творчий шлях яких тісно пов’язаний із Запорізьким краєм.

Завершиться серія заходів щодо популяризації сучасної літератури Запорізького краю 24 травня о 17.00 у м. Запоріжжя в Театрі юного глядача гала-концертом.

До нашого університету вперше завітала така велика когорта талановитих письменників. Зустріч пройшла у теплій затишній обстановці, оскільки зупинила час і дозволила всім присутнім зануритися у світ поезії, прози, пісні, музики. Діапазон емоцій коливався від журби до романтики, від гумору до сарказму, від невеличких радостей життя до впевненості в силі національного духу свого народу.

Аудиторія надзвичайно чутливо сприймала представлені літературні і музичні твори та гучними оплесками висловлювала схвильоване захоплення від свого залучення до творчої майстерні літераторів нашого Запорізького краю.

Наші гості завітали до університету з неоціненним подарунком – комплектом видань. Тепер і студенти, і викладачі нашого університету зможуть ознайомитися з літературною творчістю наших земляків. Завдяки такому поповненню бібліотечного фонду читачі зможуть задовольнити свої читацькі смаки, а молоді і досвідчені дослідники розвиватимуть сучасну літературознавчу і мовознавчу науку, вивчаючи ці твори.

Бажаємо нашим талановитим землякам натхнення і чекаємо на нові зустрічі!

Декан філологічного факультету Коноваленко Т.В.