Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету Зустріч студентського активу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з кандидатом на посаду ректора вишу Солоненком А.М.

Зустріч студентського активу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з кандидатом на посаду ректора вишу Солоненком А.М.

20.12.2016

За ініціативою студентства університету 20. 12. 2016 р. відбулася зустріч кандидата на посаду ректора Солоненка А.М. зі студентами хіміко-біологічного факультету і факультету інформатики, математики та економіки, протягом якої Анатолій Миколайович відповідав на нагальні питання, що турбують учасників освітнього процесу впродовж останніх тижнів.

Наведемо фрагменти стенограми цієї зустрічі:

- Серед студентського колективу ширяться чутки про те, що з наступного навчального семестру зовсім по-іншому буде визначатися перелік студентів, що отримуватимуть стипендію. Яким чином це відбуватиметься?

– Ще 26 листопада 2016 року Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич висловила планові наміри про те, що стипендію отримуватимуть не всі студенти з усередненою четвіркою за сесію, а лише ті, що посіли найвищі місця в рейтингу, складеному вишами. Сьогодні ми чекаємо відповідної постанови, проте це не є новиною, адже ще два роки тому норма, що наголошувала на важливості саме рейтингового підходу при нарахуванні стипендій, з’явилася в Законі України «Про вищу освіту». Саме на Університет покладається завдання щодо розробки механізму впровадження таких змін. Маючи певні напрацювання у цьому напрямі, на жаль, ми не можемо зараз говорити про те, що вже підготовлено процедуру рейтингової оцінки діяльності студентів. Для того, щоб не сформувалася непрозора і, я би сказав, нечесна по відношенню до студентства ситуація, ми повинні терміново разом із органами студентського самоврядування розробляти та приймати відповідне Положення. При цьому воно має бути неупередженим та не бути корекцією результатів сесії, яка проходить. Це є дуже важливим, і я вважаю своїм особистим завданням зробити цю процедуру прозорою і чесною по відношенню до студентства нашого вишу.

Як Ви ставитеся до закордонних відряджень студентів? Чи будуть вони відмінені?

– Ні, вони повинні бути. Більш того, треба працювати активніше у цьому напрямі, щоб наші студенти могли виїжджати у різні країни до інших університетів за програмами подвійних дипломів, а також і до нашого університету мають приїжджати на навчання іноземні студенти. Це допоможе студентам отримати більші можливості при подальшому працевлаштуванні та побудові кар’єри взагалі, оскільки це є найголовнішим результатом навчання. Однак, час зараз непростий, багато студентів бажають і вчитися, і працювати одночасно. Тут також слід рухатися, використовуючи досвід провідних європейських університетів. А це і можливості фрілансу, і відкриття власного бізнесу, і робота по кілька годин на тиждень на вітчизняних підприємствах та виїзд для роботи за кордон. Наше студентське самоврядування у цьому напрямі також багато чого може зробити. Саме в нашому університеті зароджувалися найкращі традиції студентського руху. Це я Вам можу сказати точно, бо того часу саме я допомагав сформуватися студентському самоврядуванню і ми активно співпрацювали. Наприклад, Ви сьогодні могли б створити центр, який допомагав би студентам знаходити варіанти додаткового заробітку, більше того, створювати студентські невеличкі підприємства: заробляти і вчитися. Давайте думати разом над цим питанням і знаходити варіанти! Головне, щоб це надало можливість досягти головного – отримати якісну освіту та найкращі можливості для реалізації особистості.

Повернемося до стипендії: знову ж, на рівні чуток, говорять, що студенти із задовільними оцінками зможуть отримувати стипендію. Як це насправді відбуватиметься?

– Відповідь потрібно шукати в тому Положенні, що визначатиме правила формування рейтингу студентів і критерії нарахування стипендії. У тому документі, якого, на жаль, сьогодні ще немає. І тут на перше місце повинні вийти раціональні, обговорені у студентських колективах пропозиції, тобто у першу чергу ми чекаємо від Вас, від студентів, Ваших пропозицій. Також і вчена рада університету має висловити свої рекомендації. У підсумку це буде наше спільне рішення: як ми разом вирішимо, так і будемо діяти.

– Ще одне питання, Анатолію Миколайовичу: Ви постійно наголошуєте на тому, що у прийнятті тих чи інших рішень є важливою думка студентів і колективу викладачів. Як цього можна досягти?

– В основі цієї думки є впевненість у тому, що і студенти, і наш трудовий колектив у цілому сумарно володіють величезним арсеналом досвіду та ідей, які можуть зіграти важливу роль у збереженні університету, його розвитку, покращенні різних складових нашої діяльності. На першому етапі необхідно надати можливість цим ідеям пролунати. Тому буду радий продовжити наш діалог і почути як від студентства, так і від співробітників університету креативні думки з метою їх подальшого обговорення та використання у діяльності.