Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету Освіта уподовж життя – запорука соціально-економічного розвитку регіону і особистісного зростання

Освіта уподовж життя – запорука соціально-економічного розвитку регіону і особистісного зростання

14.12.2016

14 грудня на базі Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького пройшла прес-конференція «Освіта уподовж життя – запорука соціально-економічного розвитку регіону і особистісного зростання». Організатором заходу виступив Науково-методичний центр освіти дорослих МДПУ.

У вітальному слові ректор МДПУ ім. Б. Хмельницького Валентин Молодиченко зазначив, що «На порозі третього тисячоліття університет повинен не лише передавати знання та формувати цінності, а й брати активну участь у вирішенні проблем демократії, економіки, культури, духовності, розбудови громадянського суспільства. Це завдання взяв на себе Науково-методичний центр освіти дорослих, що створений на базі університету».

Про основні досягнення в реалізації проекту «Консолідація зусиль провайдерів освітніх послуг у сфері формальної та неформальної освіти дорослих для формування громадянської компетентності мешканців Запорізької області» доповів керівник проекту Сергій Прийма: «Якісна освіта – тільки та, яка постійно покращує рівень життя людини, а тому провайдери освітніх послуг повинні постійно орієнтуватися на освітні потреби населення певного регіону. Тому основними завданнями проекту було: визначити культурно-освітні потреби громадян регіону; виявити основних учасників ринку освітніх послуг для дорослих; створити інформаційний простір для обізнаності громадян про можливості навчання; підвищити рівень громадянської компетентності».

Науково-методичний центр освіти дорослих МДПУ за 2016 рік, окрім вказаного, реалізував ще декілька проектів – «Співпраця бібліотек і музеїв Мелітопольщини як ресурс розвитку освіти дорослих», «Регіональні голоси за демократію» та «Міжнародні дні освіти дорослих в Запорізькій області», основна мета яких відповідає місії Центру – формування розуміння цінності освіти впродовж життя. Загалом, за рік проведено близько 30 масових заходів, до того ж члени колективу Центру активно брали участь в більше ніж 30 ініціативах та освітніх програмах колег всеукраїнського та європейського рівнів.

Виконавчий директор Науково-методичного центру освіти дорослих МДПУ ім. Б. Хмельницького Катерина Кучина відзначила, що «НМ ЦОД МДПУ пропонує освітні програми з підвищення професійного рівня і конкурентоспроможності на ринку праці, але мрія роботодавця – не лише висококваліфікований, а й мотивований, творчий працівник, тому в переліку освітніх пропозицій Центру наявні освітні програми з особистісного зростання та підвищення громадянських компетенцій. Крім цього, Центр надає можливість навчання новим навичкам: фінансова, компьютерна, мовна грамотність».

Цього року випускниками курсів англійської мови стали вже 25 мелітопольців, а сьогодні ректор МДПУ ім. Б. Хмельницького Валентин Молодиченко урочисто вручив сертифікати третій групі випускників. Одне із завдань курсів англійської – удосконалення мовної підготовки, а особливість складу групи (представники громадських організацій, органів місцевого самоврядування і мас-медіа) дозволяє досягти додатково ефекту – налагодження діалогу під час навчання між вказаними структурами задля розвитку демократичного суспільства. Отримання гранту на вивчення іноземної мови проходило на конкурсній основі, третій цьогорічний конкурс було оголошено для мелітопольців у вересні. Основним критерієм відбору стало вивчення мови не лише з особистих мотивів, а на користь розбудови громадянського суспільства – встановлення партнерства із закордонними організаціями, написання грантів для залучення коштів у місто і, звичайно, відкритість для побудови діалогу під час тримісячного навчання між одногрупниками. Претенденти були запрошені на співбесіду для визначення рівня володіння мовою, з 28 вересня по 13 грудня (60 годин) 12 слухачів старанно вивчали англійську. Дорослі студенти-випускники поділилися враженнями про навчання англійською мовою. Особливо вдячні ректору МДПУ ім. Б. Хмельницького Валентину Молодиченку за приємну і корисну можливість знову відчути себе студентами та к. пед. н., старшому викладачеві кафедри англійської філології та методики викладання англійської мови Тетяні Гуровій – за позитивну атмосферу під час навчання.

Партнерами НМ ЦОД МДПУ для реалізації цієї мети став філологічний факультет МДПУ ім. Б. Хмельницького, який очолює Тетяна Коноваленко. Декан зазначила, що в Центрі вивчення іноземних мов МДПУ крім англійської мешканці міста мають можливість вивчити іспанську, німецьку, українську, французьку, болгарську мови. Директор Центру вивчення іноземних мов МДПУ Тамара Насалевич додала, що Центр підписав меморандум із Запорізькою фірмою «Поліглот», тому громадяни мають можливість проходити підготовку та складання міжнародних іспитів з англійської мови на рівень В 2 у Мелітополі.

Інформаційна кампанія – надзвичайно важливий компонент формування цінності освіти впродовж життя у суспільстві. Цього року Науково-методичний центр освіти дорослих МДПУ вирішив відзначити ті медіа, які найбільше допомагали в просуванні освіти дорослих для мелітопольців. Щиро вдячні професійним командам наших партнерів за співпрацю:

- прес-служба Мелітопольської міської ради;
- «Местные вести»;
- «МТВ+»;
- «Региональное информационное агенство» РИА-Мелитополь;
- «Наш город».

Нагадаємо, що у листопаді Центр відзначив й інших партнерів у сфері медіа:

-     «ТВМ-Мелитополь»;
«Индустриальное Запорожье»;
«Мелитопольский уезд» .

Подарунки – універсальні зарядні пристрої, сподіваємося, допоможуть кореспондентам завжди залишатися на зв'язку.

Надалі діяльність Науково-методичного центру освіти дорослих МДПУ буде спрямована на підтвердження статусу Мелітополя як міста, що навчається!

Захід проведено в рамках проекту «Консолідація зусиль провайдерів освітніх послуг у галузі формальної та неформальної освіти дорослих для формування громадянської компетентності жителів Запорізької області», реалізовано в партнерстві з Благодійним об'єднанням «Соціальний фонд» та за фінансової підтримки Представництва Інституту міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів DVV International і Міністерства закордонних справ Німеччині.

Прес-служба
Науково-методичного центру освіти дорослих
МДПУ імені Богдана Хмельницького