Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету ІІІ Регіональний науково-практичний семінар «Інклюзивна практика в дошкільній і початковій освіті: реалії та перспективи»

ІІІ Регіональний науково-практичний семінар «Інклюзивна практика в дошкільній і початковій освіті: реалії та перспективи»

24.11.2016

24 листопада 2016 року в Навчально-науковому інституті соціально-педагогічної та мистецької освіти відбувся ІІІ Регіональний науково-практичний семінар «Інклюзивна практика в дошкільній і початковій освіті: реалії та перспективи».

Відповідальними за проведення заходу були Журавльова Л.С. – директор Центру корекційно-розвивальних технологій, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної роботи, соціальної педагогіки та дошкільної освіти та Шевченко Ю.М. – координатор освітнього напряму Центру корекційно-розвивальних технологій, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри початкової освіти.

Перед початком науково-практичного семінару відбулася виставка багатофункціональних навчально-методичних посібників, які були розроблені студентами Центру корекційно-розвивальних технологій (далі ЦКРТ).

Зі вступним словом до учасників науково-практичного семінару звернулась директор ЦКРТ, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної роботи, соціальної педагогіки та дошкільної освіти Журавльова Лариса Станіславівна і наголосила на актуальності зазначеної теми, поділилася досвідом роботи Центру корекційно-розвивальних технологій МДПУ ім. Б. Хмельницького. Продовжила семінар координатор освітнього напряму ЦКРТ, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри початкової освіти Шевченко Юлія Михайлівна. Вона привітала учасників науково-методичного семінару від імені всього колективу ЦКРТ і побажала всім плідної роботи.

Після цього слово було надане доктору педагогічних наук, професору, завідувачу кафедри психолого-педагогічної, превентивної та інклюзивної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Рогальській-Яблонській Інні Петрівні та доктору педагогічних наук, професору, завідувачу кафедри соціальної роботи, соціальної педагогіки та дошкільної освіти МДПУ ім. Б. Хмельницького Москальовій Людмилі Юріївні.

Неабиякий інтерес викликав виступ кандидата педагогічних наук, викладача кафедри початкової освіти, виконавчого директора науково-методичного центру освіти дорослих МДПУ ім. Б. Хмельницького, заступника голови Благодійного об’єднання «Соціальний фонд» Кучиної Катерини Олегівни, яка розповіла про досвід роботи БО «Соціальний фонд».

Учасниками семінару стали викладачі кафедри соціальної роботи, соціальної педагогіки та дошкільної освіти, початкової освіти, інформатики і кібернетики, практичної психології; вихователі, вчителі, асистенти вчителів у інклюзивному класі, вчителі-логопеди міста та району, а також інших міст України (Київ, Запоріжжя, Дніпро, Енергодар); студенти денної та заочної форм навчання вище зазначених кафедр.

Серед запрошених була заступник директора з навчально-виховної роботи ЗОШ № 4 м. Мелітополь Сивова Тетяна Олександрівна, яка розповіла про процес інклюзивного навчання в їхній школі, ознайомила присутніх із головними вимогами до інклюзивного класу, нормативними документами та основними правилами розробки індивідуальної програми дитини з особливими потребами.

На семінар також завітали вчитель інклюзивного класу та асистент вчителя ЗОШ № 4. Вони розповіли про свої обов’язки, принципи роботи, труднощі, з якими зустрічаються, дали практичні поради щодо роботи з дітьми в інклюзивному класі. Продовжила доповідь вчитель-логопед ЗОШ № 4, м. Мелітополь Карташова Вікторія Петрівна, яка розкрила особливості логопедичної роботи в класі інтенсивної корекційної роботи з дітьми, що мають затримку психічного розвитку.

На семінарі була присутня вчитель англійської мови загальноосвітньої санаторної школи-iнтернату I–III ступенів Хортицької національної академії, аспірантка МДПУ ім. Б. Хмельницького Скиба Ганна Олександрівна, яка подала інформацію щодо передумов та засобів успішної інтеграції учнів з особливими освітніми потребами у навчальний процес крізь призму досвіду роботи закладу.

Учитель-логопед логопункту при НВК № 16 м. Мелітополь Максименко Катерина Михайлівна представила доповідь про технології критичного мислення, які вона використовує в корекційній роботі з дітьми з мовленнєвими порушеннями.

Завершила виступи вчитель-логопед ДНЗ № 2 м. Мелітополь Таган Людмила Володимирівна. Вона представила конкретні та цікаві шляхи надання корекційної допомоги дітям з різноманітними порушеннями у психофізичному розвитку в ДНЗ № 2.

Кожна доповідь супроводжувалася наочною демонстрацією досвіду роботи фахівців, а саме презентаціями з відеозаписами фрагментів уроків, вправ, фотографіями проведення занять, уроків, консультацій, зображеннями власних доробок.

Упродовж зустрічі відбувалася активна дискусія, обмін думками та досвідом роботи.

Інформацію підготувала асистент кафедри соціальної роботи, соціальної педагогіки та дошкільної освіти, методист ЦКРТ Солонська Альона Артурівна.