Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету Студентська науково-практична конференція до дня народження В.І. Даля

Студентська науково-практична конференція до дня народження В.І. Даля

15.11.2016

15 листопада 2016 року на хіміко-біологічному факультеті Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з ініціативи кафедри анатомії і фізіології людини та тварин за участю Наукового товариства студентів та молодих вчених хіміко-біологічного факультету в рамках загального засідання студентських наукових гуртків відбулася студентська науково-практична конференція до дня народження Володимира Івановича Даля – видатного вченого, хірурга, лікаря, засновника офтальмології та гомеопатії, автора «Тлумачного словника». Учасниками стали понад 50 студентів.

Зі вступним словом до присутніх звернувся професор, завідувач кафедри анатомії і фізіології людини та тварин Аносов І. П., який пояснив, що кафедра продовжує розпочату традицію пізнання життя та творчості величних вчених біологів-фізіологів, лікарів. Іван Павлович підкреслив, що Володимир Іванович Даль був найталановитішою людиною свого часу – «Леонардо да Вінчі 19 століття». Коли ми чуємо прізвище Даль, то одразу згадуємо про його тлумачний словник, але Володимир Іванович був різнобічною людиною, зокрема майстерним хірургом, робив найскладніші операції з офтальмології, започаткував практичне використання гомеопатії в медицині, був інженером, хоробрим військовим, лінгвістом.

Під час конференції були представлені доповіді студентів: Нечипась Ольги (124-х гр., 3 курс), яка розповіла про Володимира Даля як блискучого військового лікаря. В.І. Даль на полі бою перев’язував, оперував і, що дуже важливо, сортував поранених за ступенем тяжкості ураження. Думками про важливість сортування хворих і поранених пізніше він поділився з М.І. Пироговим. Друзі Даля говорили, що у нього дві праві руки, його вправність і швидкість операційної техніки вражала навіть досвідчених професіоналів. Саме ці властивості при відсутності знеболювальних засобів нерідко вирішували долю хворого. Також Ольга підкреслила, що В.І. Даль багато часу прожив у Кам’янець-Подільському, де надавав реальну допомогу хворим на холеру та вельми успішно повертав зір пацієнтам, видаляючи катаракти.

Про успіхи Володимира Івановича в офтальмології детально розповіла Махонько Юлія (123-х гр., 4 курс), яка підкреслила, що Даль зробив більше 40 успішних операцій з видалення катаракти. Юлія розкрила офтальмологічну практику Даля у Санкт-Петербурзі й Оренбурзі, де він активно впроваджував практичну офтальмологію та працював над виданням декількох публікації медичного характеру, а особливо «спеціально з офтальмології».

Про внесок вченого в гомеопатію доповіла Коробка Дар’я (115-х гр., 2 курс) і звернула увагу на те, що після того, як за допомогою гомеопатії Володимир Іванович Даль вилікував власного сина Лева від помилкового крупа (серйозне запалення гортані й верхніх дихальних шляхів), лікар став переконаним прихильником гомеопатії. За його ініціативою при лікарнях було відкрито спеціальні відділення для лікування гомеопатичним способом у багатьох містах.

Актуалізувати знання студентів-слухачів конференції вдалося за допомогою короткометражного фільму про життя та творчу діяльність Володимира Івановича Даля.

В обговоренні постаті та внеску В.І. Даля в науку взяли активну участь Голова наукового товариства студентів та молодих вчених хіміко-біологічного факультету, асистент кафедри екології та зоології Йоркіна Н.В.; доцент кафедри ботаніки і садово-паркового господарства, к. с. г. н. Туровцева Н.М., заступник декана факультету з наукової роботи і міжнародного співробітництва, доцент кафедри ботаніки і садово-паркового господарства, к. б. н. Пюрко О.Є., асистент кафедри анатомії і фізіології людини та тварин Горбань Д.Д.

Проведена конференція залишила незабутні враження в усіх присутніх, які висловили бажання взяти участь у такому заході наступного разу. Захід сприяв збільшенню знань студентів про внесок Володимира Івановича Даля в фізіологію людини, офтальмологію, медицину, розширенню їхнього світогляду й актуалізації знань з дисциплін біологічного циклу.

Матеріал підготували асистент кафедри анатомії і фізіології людини та тварин Горбань Д.Д.,
заступник декана хіміко-біологічного факультету з наукової роботи і міжнародного співробітництва, доцент Пюрко О.Є.