Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету Історія і сучасність: уроки козацької звитяги крізь призму сьогодення

Історія і сучасність: уроки козацької звитяги крізь призму сьогодення

09.09.2016

9 вересня o 13.00 в МДПУ ім. Б. Хмельницького відбувся обласний патріотичний захід «Вшануймо історичні, переможні походи пращурів козаків-героїв». Згідно з рішенням координаційної ради з питань козацтва Запорізької області з метою поглибленого вивчення історії, культури, побуту, бойових походів періоду гетьманської держави, національно-визвольної війни проводяться різнопланові дискусії, семінари, виступи козацьких хорових колективів із залученням студентів, козацтва, українських бійців, патріотів, творчої інтелігенції та громадських організацій.

Перед початком цієї акції у Дмитра Валентиновича Сухініна (заступника верховного отамана України; представника координаційної ради при обласній адміністрації; кандидата наук України; члена національного союзу журналістів; автора 9 книг з історії та прав людини; державного соціального діяча; почесного працівника державних потреб стандарту України) взяли інтерв’ю представники місцевого телебачення.

На захід зібралося чимало охочих студентів. Зі вступним словом до всіх присутніх звернувся кандидат педагогічних наук Володимир Васильович Гузь. Після його слів уся аудиторія хором проспівала гімн, що сприяло зближенню оточуючих та підняттю дух патріотизму. Наступним вражаючим моментом став виступ козацького хору з міста Енергодар.

Після цього до всіх присутніх звернувся Юрій Іванович Куртяну ( козацький генерал міста Енергодар). Він розповідав про історію Українського козацтва й України в цілому, а наприкінці зустрічі презентував колекцію козацької і релігійної старовини. Студенти й викладачі отримали можливість доторкнутися до історії, потримавши у своїх руках шматочки козацьких символів і біблійну книгу, написану в 1770-х роках.

Наступним виступав Дмитро Іванович Лапін (військовий, боєць АТО), який розповів про визначні битви сучасної війни на сході, про героїв які брали в них участь, висловив величезну подяку мелітопольським волонтерам і всім небайдужим людям. Всеукраїнську організацію «Спас» представляв Костянтин Анатолійович Рижов, який докладно розповів про її функції та діяльність. Також на форумі були присутні Сергій Вікторович Волков (отаман з Енергодара), Олександр Лукашенко (представник NATO Centre), Олександр Іванович Литвин (офіцер, отаман міста Мелітополь, представник мелітопольського козацького полку), Андрій Іванович Лисовик (учасник АТО), Володимир Вікторович Михайлов (доцент кафедри суспільно-гумарнітих наук ТДАТУ), Іван Кондаков (отаман студентського куреня ТДАТУ), Ростислав Станіславович Медвецький, Ростислав Валерійович Фейсанов, Микола Добрев.

Під час проведення акції було порушено багато злободенних тем: важливість Європейської та Євроатлантичної інтеграції, підтримка офіцерів і солдатів АТО, проблема надзвичайної цінності історичного минулого та досвіду, який не можна забувати, необхідність зміцнення культурних, ділових та економічних відносин з європейськими організаціями на прикладі МДПУ і ТДАТУ, що має стати прикладом для інших вищих навчальних закладів України. Але головним завданням цього зібрання було патріотичне виховання молоді як захисників своєї Батьківщини, адже саме зараз Україна потребує їх якнайбільше.

Після завершення виступів гостей студенти активно ставили запитання й отримували на них змістовні й ґрунтовні відповіді. Дмитро Валентинович, зокрема, розповів про плани щодо відкриття першої в історії «Гетьманської шляхетської школи», що здивувало і водночас порадувало всіх присутніх.

Осмислення історії славетних козаків є нашим зобов’язанням перед героями сучасної доби. Не можна забувати про жахливу війну на сході, яка забирає життя в сотень молодих парубків і їхніх родин. Варто пам’ятати, що саме історія показує нам приклади жахливих помилок, які не повинні повторюватися.

Інформацію підготувала Марія Тур