Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету Археологічна та етнографічна практика в м. Слівен (Р. Болгарія)

Археологічна та етнографічна практика в м. Слівен (Р. Болгарія)

03.07.2014

Вже другий рік поспіль, згідно договору про співробітництво між Мелітопольським державним педагогічним університетом імені Богдана Хмельницького та Регіональним історичним музеєм – Слівен, в місті Слівен (Республіка Болгарія), під керівництвом асистента кафедри історії та правознавства Наталії Сергіївни Красько, проходила Міжнародна студентська практика з археології та етнографії.

Цього року в археологічних  розкопках та етнографічних дослідженнях взяли участь студенти МДПУ ім. Б.Хмельницького (Україна), Тараклійського державного університету імені Г. Цимбалака (Молдова) та Великотирновського університету імені Святих Кирила і Мефодія (Болгарія).

Безпосередньо розкопки проводились під керівництвом професора Б. Борисова (ВТУ «Св. Кирил та Мефодій») на території фортеці «Туіда» пізньоантичного, ранньовізантійського та середньовічного періодів, яка свого часу відігравала важливу роль в захисті Риму, пізніше Візантійської імперії, а потім і Болгарської держави епохи Середньовіччя.

Під час розкопок, нашою студентською групою, була знайдена золота монета часів правління Юстініана І (527-565 р.), яка є дуже рідкою для Болгарії, що робить її дуже цінною знахідкою. Монети цього періоду – епохи Візантійської імперії – називаються соліди. Знайдений солід буде експоновано в Регіональному історичному музеї – Слівен.

Етнографічні дослідження проводились шляхом безпосереднього спостереження і активного включення в обрядодії святкування Дня заготівлі лікарських рослин –  «Еньовден» в селі Бяла (Слівенська область). Ввечері на передодні святкування, обирається «личната мома» – найгарніша дівчина в селі. Обрання відбувається під час кидання дівочих вінків у річку – чий вінок випередить решту, та дівчина і стає «личната мома», на яку покладаються ритуальні обов’язки цього вечора і наступного дня.

Цього року місцеві дівчата кидали вінки разом з нашими студентками і було обрано дві «лични моми». Представницею нашої студентської групи стала студентка ІІ курсу природничо-географічного факультету Золотарьова  Ілона, яка, разом із обраною місцевою дівчиною, протягом двох днів були обрядовими особами свята.

На завершення практики було проведено традиційну ритуальну «посвяту» студентів в археологи та етнологи, де директором РИМ- Слівен Н. Сіраковим, усім було вручено документ про проходження практики та влаштовано святкову вечерю, що складалася з традиційних болгарських блюд та напоїв, під час якої проводились пізнавальні та розважальні конкурси.

Протягом двох тижнів, окрім роботи на розкопі та на теренах, в післяобідній час приймаючою стороною було організовано лекції присвячені дослідженням археологічних об’єктів та культурну програму, яка передбачала екскурсії до музеїв, археологічних та етнографічних заповідників, театральної постановки присвяченої традиціям болгарського народу.

Студенти ознайомилися з історією Болгарії, відвідавши Пліску, Велики Преслав (столиці Першого Болгарського царства), Велико Тирново (столиця Другого Болгарського царства) та Софію (сучасну столицю Болгарії), Слівен (місто 100 воєвод), Котел (пантеон Г. Раковски), Казанлик (місто розоторговців), пам’ятник Свободи на Шипці. Відвідали археологічні заповідники в Дядово, Караново, Кабиле, архітектурно-етнографічні комплекси в Жеравне, Казанлике, «Етър». Побачили стародавні міста Несебер та Созополь, які на сьогодні є курортними центрами і мали можливість в недільний день відпочити на пляжі Созополя.

Керівник практики Н.С. Красько виступила з докладом «Інтерактивні методи навчання під час проведення практичних занять з етнології» на національній конференції з міжнародною участю «Слівен - 2014», що проводилась в Технічному університеті – Софія, Факультет і коледж – Слівен 27-29 червня 2014 року, секція «Педагогіка».

Підсумком практики стали:

- здобуття умінь та навичок проведення археологічних розкопок та етнографічних досліджень;

- ознайомлення з історією, традиційною культурою і побутом болгарського народу;

- набуття досвіду міжнародного спілкування та колективної роботи.

На завершення, висловлюємо подяку координатору практики Общинському совітнику І. Іванову, Директору РИМ-Слівен Н. Сіракову, керівнику археологічних розкопок професору Б. Борисову, Общине Сливен в особі мера К. Мілєва та керівнику ТУ-Софія Факультет і Коледж – Сливен професору С. Карапеткову, коменданту студентського гуртожитку пані Чолаковій за добру організацію нашої роботи і відпочинку під час проходження практики.